suria

Malaysia antara tiga kedudukan teratas di Asia dalam QS World University Rankings

Universiti Malaya (UM) adalah institusi yang paling banyak mewakili negara dalam carta QS.

MALAYSIA mempamerkan prestasi yang lebih cemerlang dalam Kedudukan Universiti Dunia Quacquarelli Symonds (QS) dengan kini berada di kedudukan ketiga tertinggi di Asia dan keenam di dunia.

Negara mencatatkan kadar peningkatan 22 peratus dalam kenaikan anak tangga berdasarkan data bebas yang diperoleh daripada prestasi 240 program di 25 universiti Malaysia.

Dalam program peringkat nasional, 84 universiti menunjukkan penambahbaikan manakala 38 lagi universiti berjaya disenaraikan buat kali pertama.

Taylor’s University adalah institusi pengajian tinggi (IPT) Malaysia dengan kedudukan tertinggi, menurut kenyataan akhbar QS bertarikh 10 April.

Tahun ini, institusi itu memecah rekod dengan 17 subjek disenaraikan di peringkat global dan empat subjek dalam 100 teratas dunia.

Taylor menduduki tempat ke-19 untuk Pengurusan Hospitaliti dan Riadah, menjadikannya penyertaan ketiga terbaik Asia untuk subjek itu.

Ia adalah kali pertama program universiti itu berjaya muncul dalam carta, mencatatkan pencapaian dalam kelas 21-50.

Universiti Malaysia dalam Kedudukan Universiti Dunia Quacquarelli Symonds (QS).

Kursus lain yang mencatatkan pencapaian ketara adalah Sains Data dan Kecerdasan Buatan dalam kelas 51-70 dan Seni dan Reka Bentuk dalam kelas 51-100.

Kedua-dua kursus Perakaunan dan Kewangan, serta Seni Bina dan Alam Bina, berada dalam kelas 101–150, manakala kursus Ekonomi dan Ekonometrik, dan Sosiologi, berada dalam kelas 151-200.

Naib Canselor dan Presiden Universiti Taylor, Prof Barry Winn berkata, pencapaian itu adalah bukti komitmen institusi itu terhadap kecemerlangan pengajaran dan komuniti pembelajaran yang ideal.

“Penyenaraian 17 mata pelajaran dalam carta menunjukkan kecemerlangan dalam tawaran akademik kami yang sangat luas dan mendalam.

“Pencapaian ini bukan sahaja membuktikan keupayaan kami untuk cemerlang dalam pelbagai bidang, tetapi juga mengetengahkan komitmen kami untuk menyediakan pendidikan holistik pada peringkat tertinggi kepada pelajar kami,” katanya.

Seterusnya Universiti Malaya (UM) adalah institusi yang paling banyak mewakili negara dalam carta dengan 38 mata pelajarannya disenaraikan, 21 daripadanya berada dalam 100 teratas global.

Penyertaannya yang tertinggi adalah kursus Pengurusan Perpustakaan dan Maklumat, di tempat ke-28.

Universiti tertua di negara itu juga merangkul dua penyertaan subjek terbaik di Malaysia, dengan program Farmasinya meningkat 29 anak tangga ke tempat ke-72, dan program Ekonominya dalam 100 teratas iaitu pada tempat ke-93 kerana peningkatan dalam metrik penyelidikan, terutamanya Citations per Paper.

Mengaitkan pencapaiannya itu sebagai 'kerja keras dan ketabahan yang hebat', Naib Canselor UM Prof Datuk Seri Dr Noor Azuan Abu Osman berkata seluruh warga kampus, khususnya kumpulan bakat akademik dan penyelidikan serta tenaga kerja bukan akademik, telah berusaha untuk memenuhi keperluan universiti itu dalam Petunjuk Prestasi Utama (KPI).

Beliau menyifatkan kedudukan itu sebagai pendorong yang akan memacu UM untuk melaksanakan penambahbaikan yang diperlukan bagi menghadapi cabaran mendatang.

“Tidak ada masa untuk bersenang-lenang. Pencapaian ini akan memberi inspirasi kepada kami untuk bekerja lebih gigih demi kepentingan negara dan dunia,” katanya.

Sementara itu, Universiti Teknologi PETRONAS (UTP) menduduki tempat ke-20 untuk Kejuruteraan Petroleum, menjadikannya kedua terbaik di Asia, manakala program Kejuruteraan Mineral dan Perlombongannya meningkat daripada tangga 49 kepada tangga 41 tahun ini.

Universiti itu kini berada di bawah dua subjek besar iaitu Kejuruteraan dan Teknologi serta Sains Semula Jadi selain mempunyai lapan mata pelajaran dalam kedudukan berbanding tahun lepas.

Peningkatan yang paling ketara adalah subjek Kejuruteraan dan Teknologi, yang melonjak 25 anak tangga daripada 200 pada 2023 kepada 175 pada 2024.

Naib Canselor UTP, Prof Datuk Dr Mohamed Ibrahim Abdul Mutalib berkata kursus Sains Semula Jadi merupakan peserta baharu dan pencapaian penting bagi universiti itu.

Menyifatkan pencapaian itu sebagai kemajuan yang ketara merentasi pelbagai bidang, beliau berkata universiti itu teruja dengan kenaikannya dalam carta.

“Pengiktirafan ini membuktikan kekuatan kami dalam membuka jalan kepada kemajuan saintifik pada masa hadapan,” katanya, sambil menambah bahawa carta itu menunjukkan komitmen tidak berbelah bahagi UTP untuk menyediakan pendidikan bertaraf dunia.

Seterusnya, dengan kedudukan tangga ke-26 untuk mata pelajarannya, Universiti Putra Malaysia (UPM) menunjukkan peningkatan paling signifikan di Malaysia.

Kadar peningkatan keseluruhannya adalah 42 peratus dan penyertaan tertingginya adalah kursus Sains Veterinar, yang naik enam kedudukan untuk menduduki tempat ke-40.

Selain itu, Universiti Pengurusan dan Sains (MSU) meningkat daripada tangga ke-46 pada tahun lepas kepada tangga ke-29 untuk Pengurusan Hospitaliti dan Riadah.

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pula kekal dalam tangga 50 teratas untuk Teologi, Ketuhanan dan Pengajian Agama, dan Universiti UCSI menduduki tempat ke-42 untuk Seni Persembahan.

“Universiti UCSI gembira untuk mengekalkan tradisi kecemerlangannya yang sudah lama menguasai bidang muzik dan seni persembahan.

"Kami juga digalakkan untuk meningkatkan kedudukan mata pelajaran kami dalam Seni dan Reka Bentuk dengan lebih daripada 100 jawatan dalam tempoh dua tahun lepas," kata naib canselornya Prof Datuk Dr Siti Hamisah Tapsir.

Beliau menambah, universiti itu akan terus berusaha untuk meningkatkan pengalaman pembelajaran, penyelidikan dan hasil siswazah untuk pelajarnya.

Naib presiden kanan QS Ben Sowter berkata universiti yang mengalami kenaikan dalam carta menerima manfaat daripada pelaburan yang mampan selain menekankan kepentingan sokongan kerajaan.

“Sementara itu, pembangunan bersama industri penting untuk peningkatan prestasi dalam pekerjaan dan penyelidikan,” tambahnya. - The Star

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di WhatsApp, Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain