suria

Serangan Israel ke atas Rafah dikecam, Malaysia desak PBB ambil tindakan berani

Rakyat Malaysia tuntut kebebasan untuk masyarakat Palestin. -Gambar The Star

MALAYSIA mengecam serangan besar-besaran Israel di bandar selatan Rafah di Gaza yang mengorbankan 100 rakyat Palestin sedang berlindung.

Perkara tersebut disuarakan menerusi Kementerian Luar Negeri menerusi kenyataan yang memaklumkan serangan kejam dan tidak berperikemanusaan itu akan meningkatkan lagi ketegangan serta bencana kemanusiaan.

"Malaysia menuntut Israel menghentikan serangan tersebut dan mematuhi segala peruntukan undang-undang antarabangsa.

"Operasi ketenteraan yang berniat jahat ini dengan jelas memperlihatkan matlamat ulung rejim Zionis untuk menghapuskan rakyat Palestin dari tanah air mereka sendiri," ujarnya.

Serangan itu juga mempamerkan sikap angkuh rejim Zionis membelakangkan prinsip undang-undang kemanusiaan antarabangsa dan jelas menghina keputusan Mahkamah Jenayah Antarabangsa pada 26 Januari 2024 mengenai enam tindakan sementara yang mesti diambil oleh Israel.

"Masyarakat antarabangsa tidak boleh membenarkan tindakan sedemikian berlaku secara terang-terangan tanpa sebarang tindakan," tambah kenyataan itu.

Menurut kementerian itu, Malaysia menyokong seruan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu (PBB) dan mendesak Majlis Keselamatan PBB untuk mengambil tindakan berani menghalang keganasan baharu oleh rejim Zionis.

Masyarakat antarabangsa juga perlu melaksana tanggungjawab serta menghentikan sebarang sokongan kepada rejim yang secara terbuka mengabaikan segala usaha untuk meredakan ketegangan.

"Malaysia kekal dengan sokongan tidak berbelah bahagi terhadap perjuangan Palestin dalam mendapatkan kembali hak-hak mereka untuk berdiri sendiri, penubuhan negara Palestin yang merdeka dan berdaulat berdasarkan sempadan pra-1967, dengan Baitul Maqdis Timur sebagai ibu negara Palestin dan diterima sebagai ahli anggota penuh PBB," kata kementerian itu.

Terdahulu, 1.4 juta rakyat Palestin berkumpul di Rafah dengan sebahagian besar tinggal di dalam khemah, manakala makanan, air dan ubat-ubatan semakin berkurangan.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di WhatsApp, Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain