Sabah memilih... 2,540 saluran di 741 pusat mengundi dibuka mulai 7.30 pagi

Rakyat Sabah akan menunaikan tanggungjawab mereka pada hari ini. Foto: Zulazhar Sheblee/The Star

RAKYAT Sabah akan menjalankan tanggungjawab mereka pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah, hari ini.

Sebanyak 2,540 saluran di 741 pusat mengundi dibuka di semua 73 kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) pada 7.30 pagi bagi membolehkan rakyat negeri ini memilih kerajaan baharu

Proses pengundian yang melibatkan 1,088,711 daripada 1,103,646 pengundi biasa, akan dikendalikan 17,257 petugas pilihan raya sehingga waktu mengundi tamat pada 5 petang.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, cuaca pada sebelah pagi diramal hujan di satu dua tempat di bahagian Pantai Barat, Kudat, pedalaman dan Sandakan manakala ribut petir di satu dua tempat di bahagian Pantai Barat, pedalaman dan Sandakan pada sebelah petang.

Memandangkan PRN ini diadakan dalam keadaan negara masih berdepan ancaman pandemik Covid-19 terutama di Sabah yang saban hari menyaksikan peningkatan kes positif baharu virus itu, seramai 1,594 petugas kesihatan turut ditempatkan di pusat mengundi di seluruh negeri.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hazani Ghazali pula meminta orang ramai agar keluar mengundi tanpa sebarang keraguan dan pihaknya memberi jaminan proses PRN Sabah akan berjalan lancar.

PRN Sabah diadakan selepas Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal membubarkan Dun Sabah sehari selepas bekas Ketua Menteri Sabah Tan Sri Musa Aman mendakwa memperoleh cukup majoriti untuk membentuk kerajaan baharu. - BERNAMA

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Sabah, PRN, pusat mengundi

Artikel Berkaitan

Artikel Lain