Dr Mahathir merayu, jangan paksa dirinya mungkir janji - Kadir Jasin

A Kadir Jasin.

TUN Dr Mahathir Mohamad didakwa merayu kepada pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) agar tidak memaksanya melanggar prinsip dan janji untuk menyerahkan kuasa kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas Persidangan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec), November nanti.

Perkara itu didedahkan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu, Datuk A. Kadir Jasin dalam satu posting di blognya.

Malah Kadir turut mendedahkan apa yang berlaku ketika mesyuarat MPT Bersatu yang berlangsung di ibu pejabat parti itu di Petaling Jaya, Ahad lalu.

Menurut beliau, Dr Mahathir meletak jawatan daripada parti selepas kecewa apabila majoriti ahli MPT parti itu “lebih mendengar cakap setiausaha politiknya berbanding dirinya."

Dalam mesyuarat tersebut, Kadir berkata Dr Mahathir menjelaskan mandat penuh yang diberikan oleh Majlis Presiden Pakatan Harapan kepada beliau pada 21 Februari lalu.

"Dengan melihat perkara-perkara itu, dia tidak menganggap rayuan mereka sebagai perkara penting. Ia sepatutnya begitu. Terdapat banyak perkara penting yang memerlukan perhatian beliau," katanya.

Dr Mahathir kembali bertugas di pejabatnya pagi Selasa.

Jelas Kadir lagi, Dr Mahathir menerima kunjungan tidak dirancang dari pemimpin Bersatu pada pagi Selasa di kediamannya di Seri Kembangan untuk merayu beliau menarik balik peletakan jawatannya.

Beliau menegaskan terdapat perkara lain yang lebih penting termasuk mengurus ekonomi, menstabilkan pasaran modal, meneruskan pakej rangsangan ekonomi yang dicadangkan, berunding dengan penjawat awam tertinggi dan bertemu pemimpin parti politik utama.

"Agenda terakhir yang akan membantu beliau memahami lebih jelas sejauh mana sokongan yang telah mereka nyatakan untuknya dan dari sana merancang langkah seterusnya.

"Sebagai contoh, adakah mereka menyokong beliau kerana mereka benar-benar mahu dia terus menerajui negara atau kerana mereka tidak mahu musuh mereka menang sokongan popular untuk menjadi perdana menteri?

"Jika sokongan itu tulen dan tidak ada pesaing lain, beliau boleh mula membentuk kerajaan baharu," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain