suria

Lima lelaki dihukum penjara, sebat kerana cuba lakukan hubungan sejenis

Lima lelaki dihukum penjara dan sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Selangor kerana cuba melakukan hubungan sejenis pada November tahun lalu. Foto: The Star

MAHKAMAH Tinggi Syariah Selangor pada Khamis menjatuhkan hukuman penjara dan sebatan terhadap lima lelaki kerana cuba melakukan pesta seks songsang pada November tahun lalu.

Empat daripada mereka yang berusia antara 27 hingga 37 tahun dikenakan hukuman penjara selama enam bulan, denda RM4,800 dan enam sebatan; manakala seorang lagi tertuduh yang berusia 42 tahun dan sudah berkahwin, bagaimanapun, dikenakan hukuman penjara tujuh bulan, denda RM4,900 dan enam sebatan.

Aktivis Numan Afifi, yang menghadiri sidang mahkamah, memberitahu AFP hukuman itu akan mewujudkan "kebimbangan ketakutan", sambil menambahkan: "Ini adalah ketidakadilan yang luar biasa dan mengerikan bagi negara kita".

Kesemua tertuduh ditahan di sebuah apartment di luar Kuala Lumpur, dan dilaporkan cuba melakukan hubungan yang bertentangan dengan norma, iaitu satu jenayah di bawah undang-undang syariah.

Malaysia mengamalkan sistem dwi undang-undang dengan mahkamah Syariah mengendalikan beberapa perkara untuk penganut Islam. - The Star

gay, songsang, penjara, sebatan

Artikel Lain