Lima lelaki dihukum penjara, sebat kerana cuba lakukan hubungan sejenis

Lima lelaki dihukum penjara dan sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Selangor kerana cuba melakukan hubungan sejenis pada November tahun lalu. Foto: The Star

MAHKAMAH Tinggi Syariah Selangor pada Khamis menjatuhkan hukuman penjara dan sebatan terhadap lima lelaki kerana cuba melakukan pesta seks songsang pada November tahun lalu.

Empat daripada mereka yang berusia antara 27 hingga 37 tahun dikenakan hukuman penjara selama enam bulan, denda RM4,800 dan enam sebatan; manakala seorang lagi tertuduh yang berusia 42 tahun dan sudah berkahwin, bagaimanapun, dikenakan hukuman penjara tujuh bulan, denda RM4,900 dan enam sebatan.

Aktivis Numan Afifi, yang menghadiri sidang mahkamah, memberitahu AFP hukuman itu akan mewujudkan "kebimbangan ketakutan", sambil menambahkan: "Ini adalah ketidakadilan yang luar biasa dan mengerikan bagi negara kita".

Kesemua tertuduh ditahan di sebuah apartment di luar Kuala Lumpur, dan dilaporkan cuba melakukan hubungan yang bertentangan dengan norma, iaitu satu jenayah di bawah undang-undang syariah.

Malaysia mengamalkan sistem dwi undang-undang dengan mahkamah Syariah mengendalikan beberapa perkara untuk penganut Islam. - The Star

gay, songsang, penjara, sebatan

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain