suria

Shahidan mungkin hilang kerusi Parlimen berikutan tuduhan cabul

KANGAR: Ahli Parlimen Arau Datuk Seri Shahidan Kassim berdepan dengan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan mungkin kehilangan kerusi Parlimennya selepas pertuduhan kes cabul terhadapnya.

Bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri didakwa mencabul seorang gadis bawah umur, kesalahan di bawah Seksyen 14 (a) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017.

Shahidan, yang ditahan dengan waran tangkap kerana tidak hadir di mahkamah minggu lalu, menafikan menyentuh tangan gadis berusia 15 tahun itu ke bahunya dalam kenderaan Toyota Harrier yang diletakkan di ruang terbuka Stadium Tuanku Syed Putra kira-kira pukul 11.30 malam pada 20 Oktober.

Tuduhan, di bawah Akta tersebut menyatakan bahawa menyentuh mana-mana bahagian badan kanak-kanak untuk tujuan seksual, membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan.

Tuduhan itu dibacakan kepada Shahidan oleh jurubahasa mahkamah di dalam bahasa Melayu.

Selepas semua kandungan pertuduhan dibacakan, jurubahasa mahkamah bertanya apakah dia memahami pertuduhan itu, yang Shahidan berkata, "Saya tidak faham. Saya tidak tahu mengenainya."

Jurubahasa pengadilan kemudian mengulangi pertuduhan itu dan Shahidan kemudian mengangguk untuk menunjukkan bahawa beliau memahaminya.-The Star

Shahidan Kassim

Artikel Lain