Maszlee setuju lepaskan jawatan presiden UIAM

Maszlee Malik.

PETALING JAYA: Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik bersetuju untuk melepaskan jawatannya sebagai presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Portal Free Malaysia Today (FMT) melaporkan Maszlee bersetuju untuk melepaskan jawatan itu, sementara menunggu calon yang sesuai untuk menggantikannya.

"Beliau dalam proses melantik seseorang untuk menggantikannya. Bagaimanapun, proses akan mengambil masa, kerana ia perlu mendapat pertujuan daripada perdana menteri dan perkenan Sultan Pahang," kata sumber yang merupakan pembantunya kepada FMT.

Pemberitahuan ini beberapa hari susulan Wan Saiful Wan Jan meletakkan jawatannya sebagai penasihat khas kepada Maszlee.

Sultan Pahang yang merupakan ketua perlembagaan UIAM, dilaporkan menamakan Maszlee sebagai presiden universiti itu.

Bagaimanapun, keputusan itu tidak disambut baik bagi segelintir kumpulan pelajar, yang memberitahu ia bertentangan dengan janji Pakatan Harapan (PH) untuk tidak meletakkan ahli politik, bertanggungjawab terhadap institusi akademik.

Portal berita itu turut menyatakan bahawa Kabinet baru-baru ini menyuarakan gesaan kumpulan pelajar supaya Maszlee mengosongkan jawatan berkenaan.

Sumber tersebut memberitahu FMT bahawa Maszlee memutuskan untuk menangguhkan pengundurannya daripada universiti sehingga istiadat konvokesyen selama hari, yang bermula pada Jumaat.

"Ia masih memerlukan seorang presiden, dan selepas konvokesyen, proses penggantian akan mengambil tempat," tambahnya. - The Star

Maszlee Malik, UIAM

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain