Keluarga Altantuya fail rayuan untuk buktikan kes pembunuhan model itu - Semasa | mStar

Keluarga Altantuya fail rayuan untuk buktikan kes pembunuhan model itu

KUALA LUMPUR: Keluarga model Mongolia, Altantuya Shaariibuu akan memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam yang mengecualikan bukti daripada kes pembunuhan model itu dalam saman sivil mereka terhadap kerajaan.

Apabila dihubungi, peguam keluarga Sangeet Kaur Deo mengesahkan perkara tersebut.

"Kami akan memfailkan (rayuan) esok pagi (3 Oktober)," katanya.

Pada Isnin, Hakim Mahkamah Tinggi Vazeer Alam Mydin Meera menolak permohonan mereka untuk memasukkan bukti perbicaraan pembunuhan atas alasan bahawa Seksyen 43 Akta Keterangan tidak membenarkannya.

Dalam perbicaraan itu, pegawai polis Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar didapati bersalah atas kesalahan membunuh.

Bapa Altantuya, Shaariibuu Setev, isterinya Altantsetseg Sanjaa dan dua anak lelaki Altantuya, Mungunshagai Bayarjargal dan Althanshagai Munkhtulga menyaman Azilah dan Sirul, serta penganalisis politik Abdul Razak Baginda dan kerajaan Malaysia.

Keluarga itu mendakwa terdapat konspirasi di sebalik pembunuhan Altantuya, dan menuntut ganti rugi sehingga RM100 juta, termasuk tuntutan tanggungan, dalam tuntutan mereka yang difailkan pada 4 Jun 2007.

Sangeet berkata Seksyen 43 Akta Keterangan pada dasarnya menyatakan bahawa penghakiman atau sabitan di mahkamah lain tidak boleh digunakan dalam prosiding berikutnya.

Oleh itu keluarga Altantuya terpaksa membuktikan pembunuhan itu sekali lagi di mahkamah sivil. - The Star

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain