Shamsul sedia lepaskan jawatan Kabinet jika... - Semasa | mStar

Shamsul sedia lepaskan jawatan Kabinet jika...

PUTRAJAYA: Jawatan dalam Kabinet tidak tergugat sekiranya seseorang calon gagal dalam pemilihan PKR seisi 2018-2021.

Perkara itu tidak timbul kerana kedudukan seseorang menteri dan timbalan menteri di dalam Kabinet adalah atas cadangan parti sebelum ia diputuskan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad.

Timbalan Menteri Industri Utama, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, semua pihak perlu mengetahui perbezaan kedudukan dalam parti dan Kabinet.

"Saya fikir tidak timbul soal ini kerana penelitian telah dibuat oleh Mahathir," katanya.

Bagaimana pun, katanya sekiranya parti mahu berbuat demikian, calon nombor 11 Naib Presiden PKR itu tidak mempunyai sebarang bantahan.

"Oleh kerana saya berkhidmat dalam PKR, sekiranya kepimpinan merasakan saya tidak perlu berada di dalam Kabinet, ia tiada masalah," katanya dalam temubual eksklusif bersama Sinar Harian baru- baru ini.

Menurutnya, apa yang lebih penting kesetiaannya di dalam parti yang tidak boleh dipersoalkan.

“Soal jawatan bukan suatu perkara yang menjadi keutamaan apatah lagi dalam Kabinet.

“Yang saya tawarkan kepada anggota parti adalah khidmat saya sebagai naib presiden yang disandang sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata, sebagai sebuah parti, rakyat terus mahu melihat PKR lebih mantap, mudah didekati secara berterusan serta barisan kepimpinan yang bersedia berganding bahu demi memastikan harapan dan impian dapat dipenuhi.

“Saya harap kita dapat memberikan suatu pengertian dan kefahaman mendalam apabila fajar baru menyinsing pada 9 Mei lalu, rakyat meletak harapan yang tinggi kepada Pakatan Harapan apatah lagi PKR,” katanya.

Shamsul Iskandar berkata, beberapa kapital politik sedia ada akan digunakan dalam pemilihan parti pada kali ini.

“Misalnya sebelum ini saya memimpin sayap sebagai Ketua Pemuda Keadilan dan sekarang, pemimpin muda sudah berada di peringkat yang tinggi dan mereka ini akan bersama- sama menggembeling tenaga dalam kempen,” katanya.

Sebagai pemimpin akar umbi yang memperjuangkan reformasi sejak 1998 sehingga ada yang menggelarkan sebagai reformis, Shamsul Iskandar komited memastikan agar ahli dan pemilih baru dalam parti menghayati makna perjuangan dan memilihnya.

Menurutnya, sebagai satu pasukan yang cenderung dalam perjuangan parti, mereka akan bersama- sama membantu di antara sama lain.

“Kita sedia maklum naib presiden ada empat tempat sahaja, saya harap pengundi dapat memberi peluang kepada rakan lain seperti Tian Chua, Zuraidah Kamaruddin, Dr Xavier Jayakumar.

“Saya fikir anggota sudah boleh membuat keputusan kerana mereka sudah matang….jadi saya serahkan kebijaksanaan anggota untuk membuat pemilihan,” katanya.-SinarHarian


Shamsul Iskandar , Kabinet , PKR

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain

Gempar juruterbang kesan UFO bentuk cerut