suria

Mahkamah Tinggi Tolak Rayuan Tukar 'Bin Abdullah'

Gambar hiasan.

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan menolak permohonan 20 pasangan dan seorang ibu bapa tunggal dalam rayuan mereka menggunakan nama bapa bagi menggantikan 'bin Abdullah' ke atas anak tidak sah taraf.

Ketua Hakim Negara, Tun Md. Raus Sharif berkata, peguam pihak tersebut perlu hadir pada perbicaraan rayuan itu pada 7 Februari bagi mendapatkan izin mahkamah untuk muncul sebagai amicus curiae (kawan mahkamah).

Azhar Azizan Harun mewakili semua pasangan dan seorang ibu bapa tunggal, manakala Peguam Kanan Persekutuan Shamsul Bolhassan mewakili Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Ketua Pengarahnya dan pihak kerajaan.

Pada 8 September tahun lalu, Hakim Md Raus, yang memimpin tiga panel mahkamah tertinggi, membenarkan JPN untuk membuat rayuan terhadap keputusan awal yang dikeluarkan oleh Mahkamah Rayuan.

Pada 25 Mei lalu pula, tiga panel Mahkamah Rayuan yang dipengerusikan oleh Hakim Tengku Maimun Tuan Mat memutuskan bahawa Ketua Pengarah JPN tidak terikat dengan fatwa (fatwa agama) yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan dalam memutuskan nama keluarga seorang anak orang Islam yang tidak sah taraf.

Dalam penghakimannya, Hakim Abdul Rahman berkata, bidang kuasa pengarah adalah sivil dan terhad kepada menentukan sama ada ibu bapa kanak-kanak itu memenuhi syarat-syarat di bawah Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian 1957, yang merangkumi semua kanak-kanak tidak sah taraf, Muslim atau bukan Islam .

Hakim Abdul Rahman berkata, ketua pengarah bertindak tidak wajar kerana enggan mengubah nama keluarga anak dari 'bin Abdullah' kepada nama ayah anak itu dalam sijil kelahirannya berdasarkan alasan tidak dibenarkan oleh fatwa.

bin Abdullah

Artikel Sebelum

Sayu... Anak Azan Di Sisi Bapa Koma

Artikel Berikut

Boikot PRU 'Fikiran Cetek' - Tun M

Artikel Lain