Larangan Bertudung Bertentangan Perlembagaan Negara! - Semasa | mStar

Larangan Bertudung Bertentangan Perlembagaan Negara!

KUALA LUMPUR: Sebarang dasar larangan pemakaian tudung seperti yang dilapor dibangkitkan Persatuan Hotel-Hotel Malaysia (MAH) adalah bertentangan dengan Perlembagaan negara, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

Beliau menyifatkan dasar larangan bertudung bagi wanita Islam yang bekerja di barisan hadapan sektor perhotelan di sesetengah rangkaian hotel di negara ini sebagai perkara tidak berasas.

Menurutnya, pendirian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) adalah jelas berdasarkan status Islam di negara ini dan prinsip kebebasan dalam beragama.

"Dalam soal ini, perlu difahami secara jelas bahawa pemakaian tudung dalam Islam adalah kewajipan dan isu ini bersifat menyeluruh yang menjadi sebahagian daripada tuntutan agama," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2018 peringkat jawatan kuasa di Dewan Rakyat pada Selasa.

Asyraf Wajdi menjawab soalan Datuk Dr Khairudin Aman Razali (PAS-Kuala Nerus) berkenaan pendirian Jakim tentang isu pemakaian tudung.

Persidangan Dewan Rakyat bersambung Rabu. - Bernama

Artikel Sebelum

3.6 Juta Rakyat Malaysia Hidap Diabetes

Artikel Berikut

Anak Panda Nuan Nuan Pulang Ke China

Artikel Berkaitan

Pesawat TUDM Mendarat Cemas Di Kuching

Bajet 2018 Diluluskan Dewan Rakyat

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi

Melaka United sah ikat Safiq, Shukor