Ada Apa Pada Wahyu? - Semasa | mStar

Ada Apa Pada Wahyu?

Wahyu beraksi persis model. Foto instagram farahfocusphotography

PETALING JAYA: Mulanya dia dikecam sebagai lelaki ‘kanta lekap’, kemudian dipuji kerana wajah kacaknya mirip watak hero sebuah filem animasi, dan kini disebut-sebut pula bakal beraksi di pentas peragaan.

Tanggapan itu susulan beberapa gambar terkini pemuda ini yang dimuat naik di laman sosial dengan aksi persis seorang model dengan teknik fotografi seperti iklan antarabangsa.

“Sesuai sangat kalau jadi model,” kata Saidatul_haziqah, salah seorang netizen di laman sosial.

Tudebtudesta pula menyangka lelaki ini telah menjadi model sambil berkata: “Jadi model sekarang.”

Gambar Wahyu bagi memenuhi permintaan untuk porfolio seorang jurugambar. Foto Facebook Farah Focus

Bagaimanapun empunya badan, Wahyuddin Syed Yunus berkata, gambar-gambar tersebut sebenarnya bagi memenuhi permintaan seorang jurugambar untuk melengkapkan portfolionya.

Wahyu yang berusia 25 tahun ini memberitahu, sesi fotografi itu selepas dia meminta jurugambar berkenaan mengambil gambar beberapa produknya untuk tujuan promosi.

“Saya dah lama kenal jurugambar ni. Saya sekadar bantu dia untuk portfolio. Tapi bukan bermakna saya mahu jadi model.

"Walaupun dapat tawaran jadi model, termasuk jadi pelakon untuk drama bersiri, tapi saya tolak. Buat masa ni belum lagi terfikir ke arah itu sebab saya ni penyegan orangnya,” katanya kepada mStar Online


Wahyu yang berasal dari Tawau, Sabah ini tular di media sosial apabila disamakan dengan watak Flynn Rider daripada filem ‘Tangled’ terbitan Disney pada 2010. 

Jurugambar bernama Farah yang merakam gambar Wahyu menjelaskan bahawa dia selama ini mengambil gambar-gambar perkahwinan.

Wanita berusia 35 tahun ini berkata, sejak menjadikan jurugambar sebagai kerjaya pada 2010, kebanyakan gambarnya terdiri daripada pasangan pengantin dan model wanita.

“Wahyu adalah model lelaki pertama dalam portfolio saya. Sebelum ni bukan tak ada model lelaki, tapi selalu saja tak menjadi sama ada disebabkan tema atau masa.

“Ambil gambar pengantin lelaki tak sama dengan model lelaki. Kalau pengantin, saya perlu hormati kehendak mereka sebagai pelanggan, jadi banyak gaya yang terhad dan kebanyakan gambar bersama pasangan dan berpakaian pengantin,” katanya.


Walaupun sudah bergelar isteri, Farah berkata, suami tidak pernah menghalangnya mengambil gambar model lelaki selagi menjaga batas pergaulan.

Mengenai Wahyu, apa yang mengejutkan Farah adalah pemuda itu mudah memberikan kerjasama sepanjang sesi fotografi meskipun baru pertama kali bergambar sebagai model.

“Saya lihat Wahyu ada potensi untuk pergi jauh sebagai seorang model. Tak susah untuk beri arahan kepada dia. Macam-macam gaya yang dia boleh buat.

“Wahyu berkebolehan selain mempunyai wajah kacak dan unik. Apa yang penting, Wahyu perlu ada keyakinan diri kalau mahu jadi model satu hari nanti,” katanya.

Wahyuddin Syed Yunus , Flynn Rider

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

'Kebumi' Bendera Tanda Cinta Negara

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Rakyat Pahang terima Sultan baharu