Individu Gagal Lapor Jenayah Seksual Kanak-Kanak Turut Dihukum - Semasa | mStar

Individu Gagal Lapor Jenayah Seksual Kanak-Kanak Turut Dihukum

Rohani Karim merasmikan Pusat Transit Remaja kafe@teen di Pusat Kejiranan Presint 16 pada Ahad. fotoBERNAMA

PUTRAJAYA: Individu yang didapati gagal membuat laporan ke atas jenayah seksual terhadap kanak-kanak akan turut diheret ke muka pengadilan kerana dianggap bersubahat, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim.

Beliau berkata pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak untuk bacaan kali kedua di Dewan Rakyat pada Isnin, antara lain menetapkan individu yang tidak melaporkan jenayah berkenaan akan dianggap bersubahat dan boleh dikenakan denda sebanyak RM5,000.

"Malah, jika semua ahli keluarga (mangsa jenayah seksual) gagal melaporkan jenayah berkenaan, mereka semua akan turut dikenakan tindakan undang-undang," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Transit Remaja Kafe@Teen Putrajaya di sini, Ahad.

Rohani menjelaskan perkara itu diketengahkan dalam RUU berkenaan kerana sebelum ini kebanyakan kes jenayah itu tidak dapat dibawa ke muka pengadilan disebabkan kegagalan mendapatkan keterangan daripada saksi.

Katanya mengikut statistik, 80 peratus kes jenayah seksual terhadap kanak-kanak dilakukan oleh individu yang dikenali mangsa.

"Si pelaku ini termasuklah bapa, abang, bapa saudara dan kenalan keluarga lain yang mana kebanyakan kes gagal untuk diadili kerana keluarga tidak mahu membuat laporan bagi menjaga aib keluarga," katanya.

Rohani berkata adalah sesuatu yang memilukan apabila mangsa tidak mendapat pengadilan yang sepatutnya kerana keluarganya tidak mahu menanggung malu.

"Saya tidak mahu satu hari nanti, negara kita akan menjadi syurga dalam kalangan pedofilia kerana kurangnya penguatkuasaan dan kesedaran yang menjadikan anak-anak kita mudah menjadi mangsa mereka," katanya.

RUU Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 dibentangkan di Dewan Rakyat, Selasa lalu untuk bacaan kali pertama.

Antara peruntukan baharu yang terkandung dalam RUU berkenaan termasuk kesalahan berkaitan pornografi kanak-kanak, aktiviti dandanan kanak-kanak, serangan seksual dan serangan seksual fizikal serta bukan fizikal.

Sementara itu, Rohani berkata, program kafe@teen sudah berjaya mendekati lebih 500,000 remaja di seluruh negara manakala hampir 400,000 remaja mengambil bahagian dalam program pendidikan dan pembangunan kemahiran yang dianjurkan setiap tahun. - BERNAMA

jenayah seksual , Rohani Karim

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan