Guan Eng Mahu Kemuka Usul Isytihar Seksyen 62 Akta SPRM Tidak Sah - Semasa | mStar

Guan Eng Mahu Kemuka Usul Isytihar Seksyen 62 Akta SPRM Tidak Sah

 Lim Guan Eng

GEORGETOWN: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng akan memfailkan usul untuk mengisytiharkan Seksyen 62 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 sebagai tidak berperlembagaan dan tidak sah.

Peguam Guan Eng, Gobind Singh berkata, akta tersebut yang melibatkan penyatan pembelaan, bertentangan dengan hak tertuduh untuk mendiamkan diri.

Berdasarkan Seksyen 62 Akta SPRM 2009, tertuduh perlu menyerahkan dokumen kepada pihak pendakwaan sebelum perbicaraan bermula.

Ahli perniagaan wanita yang didakwa atas tuduhan bersubahat, Phang Li Koon turut mengemukakan usul sama pada Rabu.

Apabila kes dikemukakan untuk pengurusan kes pada Jumaat, Timbalan Pendakwa Raya, Masri Mohd Daud memaklumkan mahkamah bahawa pihak pendakwaan menerima dokumen yang diusulkan oleh Li Koon.

Hakim Mahkamah Tinggi, Hadhariah Syed Ismail menetapkan tarikh 7 Februari untuk pendengaran usul tersebut.

Kira-kira 60 saksi pendakwaan dijangka dipanggul untuk memberi keterangan sepanjang perbicaraan kes rasuahn yang berlangsung selama 34 hari antara Mac dan Julai.

Perbicaraan akan berlangsung bermula 27 hingga 31 Mac, 10 hingga 14 April, 24 hingga 28 April, 15 hingga 19 Mei, 29 Mei hingga 2 Jun, 13 hingga 16 Jun dan 17 hingga 21 Julai.

Guan Eng didakwa meraih keuntungan sendiri dan isterinya, Betty Chew dengan meluluskan status tanah pertanian milik Magnificent Emblem menjadi kawasan pembangunan kediaman ketika mmempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Perancangan negeri pada 18 Julai 2014.

Bagi pertuduhan itu, Guan Eng didakwa mengikut Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pen­cegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan Seksyen 165 Kanun Keseksaan, sekali gus berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda jika didapati bersalah.

Sementara itu, Li Koon, 44, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan bersubahat bagi mendapatkan untuk Guan Eng lot tanah dan rumah banglo terbabit dan dituduh mengikut Seksyen 109 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 165 kanun sama.

Kedua-dua tertuduh yang tidak hadir ke mahkamah pada Jumaat, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan tersebut.

Lim Guan Eng , SPRM

Artikel Sebelum

Kit Siang Lari Tanggungjawab - Liow

Artikel Berikut

Viral Gambar Tikus Dalam Rak Makanan

Artikel Berkaitan

Artikel Lain