Sistem VEP Dalam Persediaan Akhir - Semasa | mStar

Sistem VEP Dalam Persediaan Akhir

Tionh Lai ketika meninjau proses pelaksanaan caj jalan raya (RC) dan VEP di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin, Bangunan Sultan Iskandar (BSI) di Johor Baru, Sabtu.

JOHOR BARU: Sistem Permit Masuk Kenderaan (VEP) yang akan membantu kerajaan mengatasi pelbagai isu termasuk mengesan kereta klon asing, kini dalam proses persediaan akhir sebelum dilaksanakan.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, apabila ia sedia dilaksanakan pada satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak, semua data kenderaan yang telah didaftarkan dalam sistem itu, akan diselaraskan dengan sistem Jabatan Pengangkutan Jalan iaitu mySikap.

"Melalui sistem ini, kita akan dapat memastikan pelaksanaan yang lebih sistematik.

"Sehingga sekarang, sebanyak 200,365 kenderaan Singapura telah mendaftar menerusi laman web JPJ," katanya dalam sidang media selepas meninjau proses pelaksanaan caj jalan raya (RC) dan VEP di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin, Bangunan Sultan Iskandar (BSI) di sini, Sabtu. 

Liow berkata, rakyat Singapura masih digalakkan untuk mendaftar kenderaan mereka dengan bayaran RM10, selagi tiada tempoh akhir pendaftaran ditetapkan. 

"Apabila pendaftaran telah dilakukan, JPJ akan mengeluarkan satu tag khas kepada pemilik kenderaan berkenaan untuk diletakkan di cermin hadapan kereta.

"Daripada tag itu, mereka juga sebenarnya boleh membuat bayaran RC secara automatik di kaunter dan tidak perlu menggunakan kad Touch 'n Go.

"Namun tag itu harus ditambah nilai dari semasa ke semasa melalui laman web sedia ada dan ia juga boleh diambil di mana-mana kaunter yang akan dimaklumkan kemudian," katanya. 

VEP, buat permulaan, akan dilaksanakan di dua pintu masuk negara di Johor iaitu melalui Tambak Johor dan Link Kedua, sebelum diperluaskan ke pintu masuk lain seperti di sempadan Thailand, Indonesia dan Brunei.

"Kita akan laksanakan VEP di pintu masuk itu secara berperingkat dan ketika ini, kita sedang dalam proses membuat tender," katanya.

Dalam pada itu, Liow puas hati dengan pelaksanaan kutipan RC di kesemua 62 laluan kenderaan di BSI dan Link Kedua.

"Kita meletakkan seramai 37 kakitangan JPJ untuk melaksanakan kerja RC serta VEP ini dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka yang dapat memastikan pelaksanaannya berjalan lancar," katanya. - Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini