Larangan Pemilikan Anjing Di Melaka Berkuat Kuasa Sejak 2013 - Semasa | mStar

Larangan Pemilikan Anjing Di Melaka Berkuat Kuasa Sejak 2013

MELAKA: Larangan pemilikan anjing bagi mereka yang tinggal di rumah teres lot tengah di sini telah dikuatkuasakan sejak 2013 tetapi lesen terus dikeluarkan mengikut kes.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Ismail Othman berkata kira-kira 3,000 lesen anjing diluluskan empat ahli majlis pihak berkuasa tempatan pada tahun ini membabitkan baka American Pitbulls, Rottweillers, Dobermans dan German Shepards.

"Kami tidak menghalang mana-mana pemilik anjing untuk memiliki haiwan peliharaan meskipun peraturan rumah teres lot tengah tidak dibenarkan untuk membela anjing.

"Kami akan melihat kes demi kes. Ahli majlis pihak berkuasa tempatan tidak sewenang-wenangnya menafikan lesen jika anjing terbabit tidak memberi ancaman kepada jiran tetangga.

"Peraturan mengenai anjing peliharaan di rumah teres dikuatkuasakan berikutan peningkatan aduan penduduk mengenai anjing ganas dan salakan yang kuat," katanya ketika dihubungi pada Khamis.

Ismail berkata ahli majlis pihak berkuasa tempatan meluluskan lesen pemilikan anjing bagi mereka yang tinggal di rumah teres lot tengah jika jiran tetangga mereka bersetuju mengenainya.

Katanya, ahli majlis pihak berkuasa tempatan juga tiada pilihan bagi kes tertentu di mana jiran tetangga pemohon lesen membantah mengenai perkara itu.

Jelas Ismail, beliau bingung mengapa isu itu tiba-tiba timbul sedangkan undang-undang mengenainya sudah diluluskan tiga tahun lalu.

"Bagaimanapun, Ketua Menteri (Datuk Seri Idris Haron) akan mengadakan mesyuarat dengan semua ahli majlis pihak berkuasa tempatan sebaik sahaja pulang dari mengerjakan haji," katanya.


larangan pemilikan anjing , Melaka

Artikel Sebelum

Dua Lagi Pegawai Bank Ditahan Palsukan Dokumen

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan