Jawatankuasa Bebas Perlu Siasat Gangguan LRT - 4PAM

Penumpang berjalan di atas landasan ke stesen Damai, dalam masa 10 minit.

KUALA LUMPUR: Prasarana perlu membentuk sebuahjawatan kuasa bebas dianggotai semua pemegang kepentingan bagi menyiasat gangguan perkhidmatan Transit Rel Ringan (LRT) baru-baru ini.   

Presiden Persatuan Pengguna Pengangkutan Awam Malaysia (4PAM) Ajit Johl berkata ini untuk memulihkan keyakinan awam berikutan gangguan di laluan LRT Kelana Jaya pada 7 dan 9 September. 

"Jawatankuasa ini mestilah bersifat kekal. Isu-isu lain seperti kenaikan tambang, fasiliti dan tahap perkhidmatan boleh juga ditangani demi memenuhi ekspektasi pengguna," kata beliau dalam satu kenyataan pada Rabu.

Ajit Johl, menyambut baik keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk membentuk sebuah jawatankuasa bagi menangani isu-isu dan insiden baru-baru ini melibatkan perkhidmatan LRT. 

Ajit Johl berharap Prasarana akan juga menentukan semua langkah keselamatan diperiksa berikutan tindakan pengosongan gerabak 9 Sept di mana penumpang dibantu keluar dan berjalan di landasan yang disifatkan amat berbahaya.  

"Mereka (Prasarana) perlu menyediakan pelan pengosongan gerabak yang lebih sempurna bagi kes darurat. Nasib baik tidak ada yang cedera," kata beliau. 

Pada 7 Sept, kerosakan pada sistem isyarat dan komunikasi melambatkan tren LRT antara stesen Ampang Park dan Dang Wangi semasa waktu sibuk sebelah pagi.

Ini menyebabkan ramai penumpang terkandas di beberapa stesen sebelum perkhidmatan pulih pada 1.15 petang. 

Pada 9 Sept, tren dari Datuk Keramat menuju Jelatek tiba-tiba terhenti antara stesen Datuk Keramat dan Damai pada 9.10 pagi, menyebabkan penumpang terkandas selama 20 minit sebelum seseorang membuka pintu dari luar dan memberitahu mereka mengosongkan keretapi.

Penumpang berjalan di atas landasan ke stesen Damai, dalam masa 10 minit. -Bernama

LRT, 4PAM

Artikel Sebelum

Rukun Dan Wajib Disempurnakan

Artikel Berikut

Lelaki Koma Motosikal Langgar Kerbau

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain