Orang Bukan Islam Tidak Terlibat Daesh Di Malaysia - Semasa | mStar

Orang Bukan Islam Tidak Terlibat Daesh Di Malaysia

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan tiada penglibatan masyarakat bukan Islam di negara ini dalam kumpulan pengganas Daesh.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti Pengganas Cawangan Khas Bukit Aman Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata setakat ini masih belum ada penglibatan bukan Islam dalam kumpulan militan, walaupun ada segelintir masyarakat bukan Islam di luar negara yang terlibat dalam kegiatan kumpulan itu.

"Di negara asing memang ada cubaan hendak menarik orang bukan Islam menyertai Daesh, tetapi setakat ini di Malaysia tiada anasir sedemikian.

"Sebagai contoh, sudah ada orang bukan Islam di beberapa negara luar menyertai Daesh iaitu di Selatan Korea, Jepun dan Eropah," katanya.

Ayob Khan berkata hal ini terjadi berikutan mereka ini telah kehilangan identiti diri.

"Malangnya, apabila mereka mula terdedah dengan Daesh yang kononnya ia sebuah negara Islam yang sebenar, maka golongan ini akan tertarik dan menganggapnya sebagai sesuatu yang dicari selama ini.

"Ini menyebabkan mereka yang tidak mempunyai identiti diri dan pegangan agama akan lebih mudah terpengaruh dengan Daesh," kata Ayob Khan.

Menurut beliau tindakan Daesh ini menyebabkan orang bukan Islam di negara barat mempunyai stigma dengan mengaitkan masyarakat Islam dengan setiap serangan pengganas di seluruh dunia.

"Mereka ini (anggota Daesh) mengeksploitasi Islam dan tindakan ini menyebabkan nama Islam tercemar secara tidak langsung di seluruh dunia.

Ayob Khan berkata dalam menangani perkara ini, pihaknya sentiasa memantau penyebaran ideologi Daesh dari semasa ke semasa bagi mengelakkan ia memasuki negara ini.

Sementara itu, Presiden Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (Aswaja) Dr Zamihan Mat Zin turut bersetuju dengan perkara yang diutarakan Ayob Khan.

"Ya, di luar negara sana terdapat beberapa kes di mana orang bukan Islam yang tidak mempunyai identiti diri atau tercari-cari agama berpotensi tinggi untuk menyertainya kerana mereka tidak mempunyai agama (ateis).

"Jika mereka (orang bukan Islam) terpengaruh dengan Daesh, mereka akan melihat bahawa Daesh ini merupakan sebuah 'kerajaan Islam' yang sebenar di mana menghalalkan tindakan membunuh, sebaliknya ia bukan dan terpesong daripada ajaran Islam yang sebenar," katanya. - BERNAMA


PDRM , Daesh

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain