Orang Bukan Islam Tidak Terlibat Daesh Di Malaysia

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan tiada penglibatan masyarakat bukan Islam di negara ini dalam kumpulan pengganas Daesh.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti Pengganas Cawangan Khas Bukit Aman Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata setakat ini masih belum ada penglibatan bukan Islam dalam kumpulan militan, walaupun ada segelintir masyarakat bukan Islam di luar negara yang terlibat dalam kegiatan kumpulan itu.

"Di negara asing memang ada cubaan hendak menarik orang bukan Islam menyertai Daesh, tetapi setakat ini di Malaysia tiada anasir sedemikian.

"Sebagai contoh, sudah ada orang bukan Islam di beberapa negara luar menyertai Daesh iaitu di Selatan Korea, Jepun dan Eropah," katanya.

Ayob Khan berkata hal ini terjadi berikutan mereka ini telah kehilangan identiti diri.

"Malangnya, apabila mereka mula terdedah dengan Daesh yang kononnya ia sebuah negara Islam yang sebenar, maka golongan ini akan tertarik dan menganggapnya sebagai sesuatu yang dicari selama ini.

"Ini menyebabkan mereka yang tidak mempunyai identiti diri dan pegangan agama akan lebih mudah terpengaruh dengan Daesh," kata Ayob Khan.

Menurut beliau tindakan Daesh ini menyebabkan orang bukan Islam di negara barat mempunyai stigma dengan mengaitkan masyarakat Islam dengan setiap serangan pengganas di seluruh dunia.

"Mereka ini (anggota Daesh) mengeksploitasi Islam dan tindakan ini menyebabkan nama Islam tercemar secara tidak langsung di seluruh dunia.

Ayob Khan berkata dalam menangani perkara ini, pihaknya sentiasa memantau penyebaran ideologi Daesh dari semasa ke semasa bagi mengelakkan ia memasuki negara ini.

Sementara itu, Presiden Ahli Sunnah Wal Jamaah Malaysia (Aswaja) Dr Zamihan Mat Zin turut bersetuju dengan perkara yang diutarakan Ayob Khan.

"Ya, di luar negara sana terdapat beberapa kes di mana orang bukan Islam yang tidak mempunyai identiti diri atau tercari-cari agama berpotensi tinggi untuk menyertainya kerana mereka tidak mempunyai agama (ateis).

"Jika mereka (orang bukan Islam) terpengaruh dengan Daesh, mereka akan melihat bahawa Daesh ini merupakan sebuah 'kerajaan Islam' yang sebenar di mana menghalalkan tindakan membunuh, sebaliknya ia bukan dan terpesong daripada ajaran Islam yang sebenar," katanya. - BERNAMA


PDRM, Daesh

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain