Muktamar Pemuda: Adun PAS Mampu Selamatkan Tanah Rizab Melayu Di P.Pinang

KOTA BARU: Perwakilan Pemuda PAS Pulau Pinang, Mohd Hafis Alias menggesa supaya usaha dilakukan untuk menambah  bilangan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) parti itu di Pulau Pinang bagi menyelamatkan tanah rizab Melayu di negeri itu.

Beliau berkata, ia bagi memastikan hak masyarakat Islam Pulau Pinang tidak terabai walaupun populasi kaum Melayu berada di tangga kedua tertinggi dalam jumlah keseluruhan penduduk negeri seramai 1.6 juta.

Katanya, walaupun angka tersebut kecil tetapi hakikatnya ia memberi kesan yang cukup besar kepada generasi akan datang.

"Dengan pertambahan Adun PAS, kemungkinan besar usaha untuk menghapuskan hak milik dan tanah rizab Melayu itu akan berjaya dilaksanakan. 

"Saya berpendapat, ia boleh menyelamatkan tanah rizab Melayu di Pulau Pinang," katanya pada Muktamar Dewan Pemuda PAS ke-57 di Kelantan Trade Centre (KTC) di sini, Rabu.

Mohd Hafis berkata, Pulau Pinang adalah antara negeri yang tidak mempunyai tanah rizab Melayu.

Mengenai populasi di Pulau Pinang, katanya, ia didominasi kaum Cina sebanyak 45.6 peratus, diikuti Melayu (43.6 peratus), India (10.4 peratus) dan lain-lain (0.4 peratus). 

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain