MT Umno Berhak Suara Isu Pemecatan Muhyiddin, Mukhriz - Semasa | mStar

MT Umno Berhak Suara Isu Pemecatan Muhyiddin, Mukhriz

Ab Rauf (kanan) bersama Tun Mohd Khalil Yaakob dan Siti Nurhaliza (dua kiri) menyempurnakan majlis penyampaian bantuan kebajikan di Alor Gajah, Sabtu. Foto: Bernama

ALOR GAJAH: Anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno berhak menyuarakan pandangan dan mengemukakan usul pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassindan Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir daripada Umno pada mesyuarat MT akan datang. 

Setiausaha Kerja Umno Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata pandangan berkenaan juga selaras dengan rasa hormat pemimpin MT terhadap kepimpinan institusi Umno yang menerima pelbagai tohmahan dan fitnah yang menjejas reputasi parti itu. 

"Sebagai contoh, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mempunyai hak dan pandangan beliau sebagai MT. 

"Apa sahaja hasrat yang hendak dibawa beliau (Nazri) tidak ada siapa yang boleh menghalang. 

"Sekiranya ada anggota MT lain yang turut ingin mengemukakan usul sama, makakita akan lihat keputusannya pada mesyuarat MT akan datang," katanya. 

Beliau bercakap kepada pemberita selepas majlis penyampaian sumbangankebajikan Parlimen kawasan Masjid Tanah di Kampung Pulau di sini, Sabtu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Nazri pada Jumaat yang berhasrat untuk mengemukakan usul pemecatan Muhyiddin dan Mukhriz daripada Umno pada mesyuarat MT parti itu yang dijadualkan diadakan selepas Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-11. 

Terdahulu, beliau mengiring Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd KhalilYaakob dan penyanyi popular Datuk Siti Nurhaliza untuk menyampaikan sumbangan makanan dan alat sokongan kesihatan kepada 60 anak yatim, warga emas dan golongan kurang berkemampuan di parlimen kawasan tersebut.  

Mengulas lanjut, Ab Rauf yang juga Ketua Umno bahagian Masjid Tanah berkatasemua pihak terutama ahli Umno diminta menghormati institusi Umno di semua peringkat kepimpinan termasuk Presiden Umno dan anggota MT. 

"Walau apa jua kemelut yang melanda Umno, ahli haruslah memberikan taatsetia kepada parti dan kepimpinan parti," katanya. -Bernama

Ab Rauf Yusoh , MT , Muhyiddin , Mukhriz

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Mayat Nora Anne sudah dituntut