Pilih Kerja Di Luar Bidang Pengajian Satu Perkembangan Baik - Semasa | mStar

Pilih Kerja Di Luar Bidang Pengajian Satu Perkembangan Baik

- Gambar hiasan
PETALING JAYA: Lebih ramai graduan pada masa ini bekerja di sektor yang tidak mempunyai kaitan dengan bidang pengajian mereka, kata Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia.

Pengarah eksekutifnya Datuk Shamsuddin Bardan berkata situasi ini dilihat lebih ketara berlaku pada tahun lepas dan ia akan menjadi biasa pada tahun ini kerana peluang pekerjaan yang berkurangan.

Malah, mereka yang mempunyai kelulusan dalam bidang perubatan, undang-undang dan kejuruteraan turut menceburi bidang pekerjaan berkaitan seni dan keusahawanan.

Menurut pakar, apa yang berlaku ini tidak mungkin akan menjadi satu trend yang tidak baik, sambil menegaskan bahawa kemahiran yang dibangunkan ketika mereka belajar boleh dimanfaat dan terpakai dalam kebanyakan bidang lain.

Walaupun sesetengah majikan masih teragak-agak untuk menerima calon yang mempunyai ijazah tidak sepadan dengan keperluan mereka, Shamsuddin berkata faktor-faktor seperti sikap yang baik dan keupayaan untuk berkomunikasi dalam bahasa Inggeris turut menjadi kekuatan.

Malah, terdapat juga calon yang berkemungkinan lebih baik daripada mereka yang dilatih dalam bidang yang khusus itu.

Shamsuddin memberi contoh seseorang yang mempunyai ijazah kejuruteraan tetapi bekerja dalam pentadbiran atau pengurusan yang berkemungkinan menjadi seorang pekerja yang lebih teliti dan lebih sesuai untuk kerja tersebut.

Kementerian Pendidikan Tinggi akan mengambil pendekatan yang lebih fleksibel tahun ini, termasuk menggalakkan kursus dalam talian untuk menghasilkan lebih ramai calon yang sesuai dengan semua pasaran kerja.

Kementerian juga merancang untuk bergerak ke arah proses akreditasi yang lebih mantap bagi membolehkan pelajar mengikuti pelbagai program dari institusi berbeza tetapi masih boleh memperoleh ijazah yang diiktiraf bersama.

"Salah satu inisiatif ialah dengan memberi kredit kepada Massive Open Online Courses (MOOCs). Pelajar yang mengambil sebilangan kursus MOOCs boleh diberikan ijazah oleh universiti-universiti tempatan, dengan syarat mereka menghabiskan tempoh masa tertentu di kampus," kata kementerian itu.

Ini bermakna pelajar boleh mendapatkan ijazah daripada gabungan kursus dalam talian dan masa yang dihabiskan di kampus.
luar bidang , Datuk Shamsuddin Bardan , MEF

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain

Meghan Markle hamil anak ke-2?