Pilih Kerja Di Luar Bidang Pengajian Satu Perkembangan Baik - Semasa | mStar

Pilih Kerja Di Luar Bidang Pengajian Satu Perkembangan Baik

- Gambar hiasan
PETALING JAYA: Lebih ramai graduan pada masa ini bekerja di sektor yang tidak mempunyai kaitan dengan bidang pengajian mereka, kata Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia.

Pengarah eksekutifnya Datuk Shamsuddin Bardan berkata situasi ini dilihat lebih ketara berlaku pada tahun lepas dan ia akan menjadi biasa pada tahun ini kerana peluang pekerjaan yang berkurangan.

Malah, mereka yang mempunyai kelulusan dalam bidang perubatan, undang-undang dan kejuruteraan turut menceburi bidang pekerjaan berkaitan seni dan keusahawanan.

Menurut pakar, apa yang berlaku ini tidak mungkin akan menjadi satu trend yang tidak baik, sambil menegaskan bahawa kemahiran yang dibangunkan ketika mereka belajar boleh dimanfaat dan terpakai dalam kebanyakan bidang lain.

Walaupun sesetengah majikan masih teragak-agak untuk menerima calon yang mempunyai ijazah tidak sepadan dengan keperluan mereka, Shamsuddin berkata faktor-faktor seperti sikap yang baik dan keupayaan untuk berkomunikasi dalam bahasa Inggeris turut menjadi kekuatan.

Malah, terdapat juga calon yang berkemungkinan lebih baik daripada mereka yang dilatih dalam bidang yang khusus itu.

Shamsuddin memberi contoh seseorang yang mempunyai ijazah kejuruteraan tetapi bekerja dalam pentadbiran atau pengurusan yang berkemungkinan menjadi seorang pekerja yang lebih teliti dan lebih sesuai untuk kerja tersebut.

Kementerian Pendidikan Tinggi akan mengambil pendekatan yang lebih fleksibel tahun ini, termasuk menggalakkan kursus dalam talian untuk menghasilkan lebih ramai calon yang sesuai dengan semua pasaran kerja.

Kementerian juga merancang untuk bergerak ke arah proses akreditasi yang lebih mantap bagi membolehkan pelajar mengikuti pelbagai program dari institusi berbeza tetapi masih boleh memperoleh ijazah yang diiktiraf bersama.

"Salah satu inisiatif ialah dengan memberi kredit kepada Massive Open Online Courses (MOOCs). Pelajar yang mengambil sebilangan kursus MOOCs boleh diberikan ijazah oleh universiti-universiti tempatan, dengan syarat mereka menghabiskan tempoh masa tertentu di kampus," kata kementerian itu.

Ini bermakna pelajar boleh mendapatkan ijazah daripada gabungan kursus dalam talian dan masa yang dihabiskan di kampus.
luar bidang , Datuk Shamsuddin Bardan , MEF

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain