Petronas Ambil Langkah Kurangkan Kos Secara Drastik - Semasa | mStar

Petronas Ambil Langkah Kurangkan Kos Secara Drastik

Wan Zulkiflee Wan Ariffin

PETALING JAYA: Menerusi nota yang agak berterus terang kepada para pekerja, orang nombor satu syarikat minyak nasional - Petroliam Nasional Bhd membangkitkan mengenai keperluan untuk melakukan satu lagi pusingan pengurangan kos.

Sehubungan itu syarikat berkenaan terpaksa melaksanakan beberapa keputusan yang sukar dan drastik.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas, Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin berkata, Petronas akan melaksanakan rasionalisasi tenaga kerja dan perubahan dalam model perniagaan untuk menangani kesan daripada jatuh harga minyak mentah.

Syarikat itu, yang telah menurunkan perbelanjaan operasi (opex) dan perbelanjaan modal (capex) sejak awal tahun lalu dan mempunyai kekuatan kakitangan yang dilaporkan seramai 51,000 akan mengkaji sekali lagi perbelanjaannya.

Kali ini ia mensasarkan untuk mengurangkan sehingga RM50 bilion dalam tempoh empat tahun akan datang dan menangguhkan beberapa projek-projeknya.

Dalam nota yang dihantar kepada kakitangan pada petang Isnin dan diedarkan secara meluas di media sosial, Wan Zulkiflee turut melahirkan kebimbangan mengenai nasib pekerjanya.

Wan Zulkiflee, 55, yang mengambil alih jawatan pada April tahun lepas berkata syarikat itu telah mula mengkaji semula jawatan kontrak tidak kritikal hingga kepada aktiviti perniagaan terasnya sebagai langkah awal untuk mengurangkan kos tenaga kerja.

"Rakan-rakan, rakan sekerja. Pada masa seperti ini, saya tahu bahawa terdapat banyak soalan dan kebimbangan. Saya tidak boleh memberikan anda jaminan bahawa semuanya akan baik tetapi ini adalah komitmen saya dan pasukan kepimpinan saya untuk terus memaklumkan kepada anda perkembangan ini secara berterusan," katanya.

Tahun lepas, Petronas memotong perbelanjaan modal sebanyak 30 peratus dan opex sebanyak 20 peratus.

Selain mengurangkan perbelanjaan, Wan Zulkiflee turut menyentuh mengenai perubahan dalam model perniagaan Petronas untuk meningkatkan kecekapan dan bertindak balas kepada persekitaran harga yang rendah.

Petronas

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Laluan Via Ferrata Kinabalu Dibuka Semula

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta

Maut terlebih makan durian