Bekalan Air Masih Terkawal Walau Negara Berdepan El Nino - Span - Semasa | mStar

Bekalan Air Masih Terkawal Walau Negara Berdepan El Nino - Span

KUALA LUMPUR: Bekalan air masih dalam keadaan terkawal walaupun negara sedang berdepan cuaca panas berikutan fenomena El Nino yang dijangka berterusan sehingga Mac depan.

Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) Datuk Mohd Ridhuan Ismail berkata sehingga kini paras air di empangan utama khususnya di Lembah Klang berada pada paras 90 peratus.

"Hanya dua empangan air di Johor iaitu Empangan Upper Layang dan Empangan Sungai Lebam yang mempunyai simpanan air yang agak rendah iaitu pada paras 30 peratus.

"Empangan Gemencheh di Negeri Sembilan pula mempunyai paras simpanan air yang rendah," katanya kepada Bernama dan BernamaTV di sini Rabu.

Mohd Ridhuan berkata pihaknya menasihatkan pengguna untuk menggunakan air dengan berhemah kerana fenomena El Nino ini akan menjurus ke paras puncak Februari atau Mac depan.

Jelasnya lagi, SPAN sentiasa bekerjasama dengan operator di seluruh negara untuk memantau kedudukan sumber air di empangan dan sungai yang membekalkan sumber air mentah ke loji rawatan air.

Ditanya mengenai kebarangkalian berlakunya catuan air berjadual seperti yang berlaku pada tahun lepas, beliau berkata berdasarkan situasi semasa, masih tidak ada keperluan untuk melaksanakan catuan air berjadual.

"Punca air sebenarnya bergantung kepada kuasa kerajaan negeri, apa-apa cadangan untuk mengadakan catuan berjadual ini perlu dikemukakan kepada SPAN untuk mendapatkan kelulusan.

"Jadi cadangan kita kepada operator bekalan air supaya memantau lebih rapi, saya rasa kalau ada catuan kita menasihakan operator ini memberikan notis lebih awal kepada SPAN," katanya.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain