Anwar Terima Layanan, Rawatan Secara Profesional - Semasa | mStar

Anwar Terima Layanan, Rawatan Secara Profesional

PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini menegaskan bahawa layanan dan rawatan kepada Penasihat Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang kini menjalani hukuman di Penjara Sungai Buloh, adalah mematuhi batasan yang ditetapkan Akta dan Peraturan Penjara serta dilaksanakan secara profesional.

Ketua Setiausaha KDN Datuk Seri Alwi Ibrahim dalam kenyataan berkata setiap aspek pengurusan seseorang banduan adalah berasaskan ketetapan Akta Penjara 1995 dan juga Peraturan-Peraturan Penjara 2000.

"Penempatan di sel klinik penjara, kemudahan-kemudahan yang diberi, termasuklah makanan tambahan adalah seperti mana syor yang dibuat oleh pegawai perubatan di atas kepentingan kesihatan Anwar," katanya.

Banduan-banduan lain yang disyorkan pindaan diet atau diet tambahan oleh pegawai perubatan akan diberikan makanan berkenaan seperti mana syor berkenaan, katanya.

Beliau juga memaklumkan bahawa Jabatan Penjara tidak pernah mengabaikan keperluan pemeriksaan dan rawatan kesihatan untuk Anwar.

"Setiap keputusan dan pengesyoran yang dibuat oleh panel perubatan dipatuhi.

Ini termasuklah telah beberapa kali membawa Anwar ke Hospital Kuala Lumpur untuk tujuan pemeriksaan dan rawatan lanjut," katanya.

Katanya ini termasuklah pemeriksaan oleh pakar ortopedik dari Pusat Perubatan Universiti Malaya sepertimana yang dipohon oleh pihak Anwar sebelum ini.

"Seksyen 37 (1) Akta Penjara 1995 secara jelas menetapkan bahawa rawatan kesihatan untuk seseorang banduan adalah di hospital kerajaan dan menjadi tanggungjawab Jabatan Penjara untuk membawa seseorang banduan ke hospital kerajaan bagi tujuan rawatan lanjut," katanya.

Alwi menjelaskan berasaskan Peraturan 234, Peraturan-Peraturan Penjara 2000, pegawai perubatan kerajaan yang memeriksa seseorang banduan boleh membuat pengesyoran lanjut untuk kepentingan kesihatan banduan terlibat.

"Berhubung dengan masalah bahu kanan Anwar sehingga kini Jabatan Penjara belum menerima sebarang keputusan daripada mana-mana pihak berkaitan bentuk rawatan atau pembedahan atau pakar yang dipilih untuk melaksanakan," katanya.

Alwi juga memaklumkan peruntukan undang-undang dan peraturan yang sama juga akan diguna untuk kemudahan rawatan termasuklah rawatan pakar untuk mana-mana banduan lain.

Mahkamah Persekutuan pada Februari lepas memutuskan Anwar meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan pada tahun 2008 dan mengekalkan sabitan dan hukuman penjara lima tahun dikenakan terhadap ahli politik itu oleh Mahkamah Rayuan.

Anwar Ibrahim

Artikel Sebelum

Hamidah Ikrar Terus Desak Najib Undur

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain