Jerebu: Sekolah Tutup Apabila Tahap IPU 200 - Mahdzir Khalid - Semasa | mStar

Jerebu: Sekolah Tutup Apabila Tahap IPU 200 - Mahdzir Khalid

Mahdzir Khalid

SINTOK: Sekolah-sekolah akan hanya ditutup apabilaIndeks Kualiti Udara (IPU) mencecah 200 dan Kementerian Pendidikan tidak bercadang menurunkannya kepada tahap IPU 150 sebagaimana diminta oleh beberapa Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG). Menterinya Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, penetapan tahap IPU pada 200 sebelum sekolah-sekolah ditutup itu merupakan prosedur yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kesihatan serta Jabatan Alam Sekitar.

"Itu permintaan dia (daripada PIBG supaya kadar IPU itu diturunkan kepada150), kita ada prosedur sendiri yang sememangnya ditetapkan begitu. Saya tidak kata tidak boleh tetapi prosedur memang begitu," katanya kepada pemberitadi sini, Isnin.

PIBG meminta kadar IPU bagi sekolah-sekolah ditutup diturunkan kepada 150 daripada 200 kerana keadaan berjerebu telah menjejaskan tahap kesihatan murid.

Mahdzir berkata, pihak sekolah perlu memastikan tahap keselamatan murid-murid sekiranya mereka memutuskan untuk menutup sekolah itu selepas tahap IPU melebihi 200.

Guru-guru besar dan pengetua katanya, perlu memaklumkan kepada PIBG dan keluarga murid-murid tentang penutupan sekolah akibat jerebu sebagai langkah bagi menjamin keselamatan mereka.

"Pengurusan sekolah perlu memastikan keselamatan murid-murid dengan mengumpulkan mereka di dalam bilik-bilik darjah terlebih dahulu, memaklumkan kepada PIBG dan keluarga mereka," katanya.

Pihak sekolah menurutnya, perlu mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang sedia ada untuk memastikan keselamatan murid-murid.

Terdahulu, Mahdzir menyaksikan Memorandum Perjanjian Persefahaman (MOU) antara Uniutama Property Sdn Bhd, anak syarikat Universiti Utara Malaysia dengan Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB).

MoU itu adalah untuk membolehkan Uniutama membangunkan sebidang tanah milik Jabatan Pendidikan Wilayah Persekutuan di Jalan Haji Hussein, Chow Kit dengan membina Fakulti Othman Yeop Abdullah Graduate School of Business, UUM dan sebuah hotel setinggi 12 tingkat.   

Turut hadir pada majlis itu ialah Naib Canselor UUM Prof Datuk Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak dan Pengerusi YGMB Tan Sri Alimuddin Mohd Dom.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain