Pembenihan Awan Sebelum Tempoh Catuan Air Berakhir 15 September Ini - Semasa | mStar

Pembenihan Awan Sebelum Tempoh Catuan Air Berakhir 15 September Ini

Empangan Sungan Layang

NUSAJAYA: Operasi pembenihan awan di ruang udara Empangan Sungai Layang bakal dijalankan dalam masa dua minggu lagi sebelum tempoh catuan air berakhir 15 September ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah negeri  Datuk Hasni Mohammad berkata meskipun terdapat hujan beberapa hari lepas, paras air di empangan berkenaan masih menunjukkan penurunan.

"Dengan bantuan dan kerjasama pejabat Konsulat Jeneral Singapura di Johor Baharu, kita tidak perlu menunggu secara rasmi dan hanya sekadar memaklumkan kepada Singapura tentang kaedah dan tarikh pelaksanaan operasi itu," kata beliau kepada pemberita di sini, Selasa.

Terdahulu beliau menghadiri Mesyuarat Induk Majlis Teknologi Hijau dan Perubahan Iklim yang dipengerusikan oleh Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Hasni berkata perkara itu kini sedang diuruskan oleh Jabatan Meteorologi Johor dan tidak lagi di peringkat persekutuan.

Buat masa ini, paras air di empangan Sungai Layang turun kepada 18.99 meter, berbanding paras normal iaitu 26.6 meter, kata Hasni sambil menambah catuan hanya akan dihentikan apabila paras air di empangan itu mencecah bacaan 23.5 meter.

"Disebabkan fenomena iklim yg berubah, kami hanya menerima 50 peratus sahaja hujan yang sepatutnya diterima," kata beliau.

Johor katanya menerima jumlah hujan purata tahunan sebanyak 2,500 mm.

Bagaimanapun, bagi jangka masa panjang, beliau berkata kerajaan negeri bakal menerima bekalan air mentah sekurang-kurang 30 juta liter sehari bagi kegunaan awam apabila projek Pembangunan Bersepadu Penapisan dan Petrokimia (Rapid) di Pengerang mula beroperasi.

Selain itu, ada rancangan untuk mengepam air mentah dari Sungai Johor, kata Hasni.

Sejak 16 Ogos, catuan air telah dijalankan dan melibatkan 115,000 pemilik akaun di kawasan Pasir Gudang, Masai dan sebahagian Johor Baharu, yang merupakan strategi jangka masa panjang Syarikat Air Johor Holdings Sdn Bhd (SAJ) untuk memanjangkan tempoh penyimpanan bekalan air di Empangan Sungai Layang.-- Bernama


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel

"Mereka tidak layak cakap pasal hoki"