Sidang Kemuncak Asean Ke-26 Tutup Tirai, Terima Pakai Tiga Deklarasi - Semasa | mStar

Sidang Kemuncak Asean Ke-26 Tutup Tirai, Terima Pakai Tiga Deklarasi

LANGKAWI: Asean menerima pakai tiga dokumen termasuk 'Deklarasi Kuala Lumpur mengenai Asean Berorientasikan Rakyat, Asean Berpaksikan Rakyat' apabila Sidang Kemuncak Asean ke-26 yang dipengerusikan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak menutup tirai di sini malam Isnin.

Dua lagi dokumen yang diterima pakai ialah 'Deklarasi Langkawi mengenai Pergerakan Kesederhanaan Global' dan 'Deklarasi Menginstitusikan Daya Tahan Asean dan Komunitinya dan Rakyat Terhadap Bencana dan Perubahan Iklim'.

Perhimpunan perkumpulan 10 negara anggota itu secara rasminya bermula di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) pagi Isnin sebelum pemimpin negara serantau itu berhimpun di Pulau Langkawi ini di utara Semenanjung Malaysia bagi sesi pemukiman dan majlis penutupan.

"Saya percaya kami telah mengadakan perbincangan yang amat positif dan bermanfaat dan berkongsi hala tuju untuk bekerja bersama-sama untuk memastikan Asean Berpaksikan Rakyat menjadi kenyataan," kata Najib semasa menutup sidang kemuncak pada 26-27 April itu di Pusat Konvensyen Antarabangsa Langkawi (LICC).

Beliau mengambil perhatian bahawa hasil daripada perbincangan panjang lebar pada Isnin, dengan jelas memperlihatkan Asean semakin hampir untuk merealisasikan pembentukan Komuniti Asean menjelang akhir tahun ini.

Bagi sidang kemuncak yang berlangsung di Langkawi, Indonesia diwakili Naib Presiden, Jusuf Kalla. 

Ketua negara dan ketua kerajaan Asean turut mengambil perhatian terhadap enam laporan disediakan bagi sidang kemuncak, iaitu Laporan Setiausaha Agung Asean mengenai Rangka Kerja Asean; Laporan Majlis APSC (Komuniti Politik-Keselamatan Asean) bagi Sidang Kemuncak Asean ke-26; dan Laporan Majlis AEC (Komuniti Ekonomi Asean) bagi Sidang Kemuncak Asean ke-26.

Tiga lagi ialah Laporan Majlis ASCC (Komuniti Sosio-Budaya Asean) bagi Sidang Kemuncak Asean ke-26; Laporan Pengarah Eksekutif Yayasan Asean; dan akhir sekali Laporan Majlis Penasihat Perniagaan Asean bagi Pemimpin Asean. 

Malaysia sebelum ini menjadi tuan rumah Sidang Kemuncak Asean pada 1977, 1997 and 2005.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain