Latihan Ex Pasak Mantapkan Kesiapsiagaan Pasukan Keselamatan Esscom - Semasa | mStar

Latihan Ex Pasak Mantapkan Kesiapsiagaan Pasukan Keselamatan Esscom

Test
TAWAU: Latihan Amal Ex Pasak berobjektif memantapkan kesiapsiagaan pasukan keselamatan dan pertahanan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCom), kata Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Datuk Muhammad Fuad Abu Zarim.

Beliau berkata sepanjang latihan dua fasa itu iaitu 21 hingga 23 Februari lepas dan 26 Februari sehingga Sabtu di daerah Tawau, pasukan keselamatan dan pertahanan dapat mengenal pasti kekurangan dan kelemahan serta mencari mekanisme untuk mengatasinya.

"Dalam latihan ini ESSCom serta agensi keselamatan dan pertahanan yang lain dapat menguji keberkesanan prosedur operasi standard (SOP) masing-masing sama ada masih sesuai atau perlu diperbaiki.

"Kerjasama semua agensi keselamatan dan pertahanan seperti polis, tentera dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) juga dapat dieratkan melalui latihan ini," katanya kepada pemberita selepas majlis penutupan Latihan Amal Ex Pasak II di Ibu Pejabat Polis Daerah Tawau, di sini Sabtu.

Katanya menerusi latihan itu, pasukan keselamatan dan pertahanan serta agensi-agensi lain yang diterajui ESSCom dapat mewujudkan pelbagai kesiapsiagaan dalam mempertahankan kedaulatan negara termasuk di Zon Selamat Timur Sabah (ESSZone).

Muhammad Fuad berkata, fasa pertama Latihan Amal Ex Pasak II merupakan bengkel berkaitan pengurusan krisis dan bencana yang bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan serta mengemas kini koordinasi dan membentuk persefahaman semua agensi yang terlibat.

Beliau berkata fasa kedua latihan melibatkan semua elemen pasukan keselamatan dan pertahanan di ESSZone dan dibantu oleh agensi lain seperti Jabatan Laut, Jabatan Imigresen, Jabatan Kastam, dan Jabatan Pertahanan Awam.

"Latihan kedua itu melibatkan gerak gempur dan atur gerak aset-aset pasukan yang terlibat. Senario kejadian dalam latihan itu adalah melibatkan kejadian rompakan di sebuah bank dan kedai emas oleh sekumpulan pengganas," katanya.

Sebanyak 63 peserta terdiri daripada semua ketua polis daerah di seluruh Sabah, ketua bahagian keselamatan dan kententeraman awam daerah, pegawai pemerintah batalion Pasukan Gerakan Am (PGA), pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan APMM terlibat dalam latihan itu, katanya.

Muhammad Fuad berkata latihan itu akan dilaksanakan di daerah lain dalam kawasan ESSZone.

Sebelum ini, latihan sama diadakan di Sandakan.
Ex Pasak , Esscom , Muhammad Fuad Abu Zarim

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain