21 Masjid Rosak Akibat Banjir Dibaiki - Semasa | mStar

21 Masjid Rosak Akibat Banjir Dibaiki

PASIR MAS: Sebanyak 21 buah masjid yang rosak akibat banjir di negeri ini telah dibaik pulih melalui peruntukan hampir RM1 juta di bawah Tabung Ihsan Masjid Banjir Negeri Kelantan.

Pengerusi tabung berkenaan Datuk Asyraf Wajdi Dusuki berkata sebanyak 61 lagi masjid yang turut rosak akibat bencana itu Disember tahun lepas, kini dalam proses dibaik pulih menggunakan peruntukan tabung berkenaan.

Tabung berkenaan yang ditubuhkan atas inisiatif Badan Perhubungan Umno Kelantan kini mempunyai dana sebanyak RM10 juta hasil sumbangan pelbagai pihak termasuk individu dan korporat, katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Sumbangan Pemulihan Masjid Kampung Kubang Batang, Lemal di sini, Jumaat.

Beliau berkata pihaknya juga telah mengenal pasti sebanyak 226 buah surau di seluruh negeri ini terjejas akibat banjir untuk dibaik pulih, namun keutamaan sekarang ialah pemulihan masjid.

Sementara itu, Asyraf Wajdi yang juga Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) berkata keputusan Barisan Nasional (BN) tidak meletakkan calon pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Chempaka adalah tepat dalam usaha membantu memulihkan kehidupan mangsa banjir di Kelantan.

Beliau berkata kerjasama kerajaan persekutuan dan kerajaan Kelantan dalam kerja-kerja pemulihan pasca banjir kini adalah baik dan masih banyak mangsa banjir memerlukan bantuan terutama pembinaan rumah kekal bagi mereka yang kehilangan rumah akibat bencana itu.

"Apabila ada pilihan raya kecil akan berlaku pergeseran ketika berkempen dan keadaan ini dikhuatiri akan menjejaskan perpaduan kerjasama dalam membantu rakyat," katanya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Rabu lepas berkata Majlis Tertinggi (MT) UMNO membuat keputusan itu berdasarkan beberapa pertimbangan tertentu dan selepas mengadakan perbincangan secara menyeluruh dengan Badan Perhubungan UMNO Kelantan serta UMNO Bahagian Pengkalan Chepa.

Najib yang juga Presiden UMNO berkata pada masa ini, tumpuan perlu diberikan kepada program pemulihan mangsa banjir dan kerja-kerja kebajikan di Kelantan serta perpaduan ummah.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh PRK DUN Chempaka pada 22 Mac depan manakala hari penamaan calon ialah pada 10 Mac.

Kerusi DUN Chempaka kosong berikutan penyandangnya Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meninggal dunia akibat kanser prostat pada 12 Feb lepas.

Pada pilihan raya umum ke-13, Nik Abdul Aziz yang merupakan Mursyidul Am PAS menang dengan majoriti 6,500 undi.

Bekas menteri besar Kelantan itu mendapat 12,310 undi manakala calon BN Wan Razman Wan Abd Razak memperoleh 5,810 undi.

Masjid , Banjir , Kelantan

Artikel Sebelum

SPRM Masih Ada Taring - Shukri Abdull

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey