Umno Terima 4,995 Permohonan Keahlian Secara Online - Semasa | mStar

Umno Terima 4,995 Permohonan Keahlian Secara Online

Datuk Seri Najib Tun Razak (tiga kiri) berbual bersama Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin (dua kiri) sebelum mempengerusikan mesyuarat pertama Majlis Tertinggi (MT) Umno di Menara Dato' Onn pada Jumaat. Turut hadir Menteri Wilayah Persekutuan yang juga Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor (kanan) dan Menteri Kewangan II yang juga anggota MT UMNO, Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah (dua kanan). -fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Selepas sebulan sistem pendaftaran keahlian secara dalam talian dilancarkan, Umno menerima seramai 4,995 permohonan baharu untuk menyertai parti itu.

Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, daripada jumlah itu, sebanyak 2,993 permohonan lengkap berjaya diproses dan diserap ke dalam cawangan mengikut alamat pemohon.

Bagaimanapun Perdana Menteri berkata, baki 2,002 permohonan lagi yang berstatus tidak lengkap akan dipadankan dengan data Jabatan Pendaftaran Negara untuk diproses.

"Pada umumnya kita boleh katakan sambutan terhadap keahlian umno secara online adalah baik dan positif, kita harap ianya akan terus meningkat," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Dato' Onn pada Jumaat.

Pada 18 Disember tahun lalu, Najib melancarkan sistem pendaftaran keahlian Umno secara dalam talian selaras dengan ketetapan untuk meremajakan parti yang diputuskan pada Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2014.

Langkah itu selaras dengan hasrat mentransformasi dan meremajakan Umno supaya ia dilihat sebagai parti yang segar, dinamik, progresif dan mengamalkan keterbukaan.

Sementara itu Najib berkata, persidangan cawangan Umno tahun ini akan berlangsung dari 13 Mac hingga 2 Mei, manakala Mesyuarat Perwakilan Bahagian pada 27 Julai hingga 31 Ogos.

Dalam perkembangan lain, Najib berkata Ketua Umno Bahagian Hulu Selangor, Mad Nadzari Ahmad Dahlan dilantik bagi mengisi kekosongan jawatan Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor.

Umno , Pendaftaran Online

Artikel Sebelum

Saya Ada Bukti - Mustafa

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel