MIC: Ahli Bantah Mesyuarat, Desak Palanivel Letak Jawatan - Semasa | mStar

MIC: Ahli Bantah Mesyuarat, Desak Palanivel Letak Jawatan

KUALA LUMPUR: Kekecohan berlaku di hadapan ibu pejabat MIC apabila sekumpulan ahlinya mengadakan demonstrasi, petang Khamis bagi membantah keputusan parti untuk mengadakan mesyuarat bagi menentukan tarikh baharu pemilihan semula jawatan naib presiden dan Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC).

Kemelut dalaman parti itu tambah buruk apabila kira-kira 300 ahli MIC mewakili pelbagai bahagian turut mendesak Presidennya, Datuk Seri G.Palanivel untuk meletak jawatan.

Malah kain rentang yang tertera perkataan 'Tolong Letak Jawatan' dengan wajah Palanivel digantung di atas jejambat Lebuhraya Tun Razak menghadap bangunan tersebut.

Ratusan ahli yang berkumpul di hadapan bangunan di Jalan Rahmat itu sejak pukul 12 tengah hari tadi masih bertegas dengan pendirian bahawa mesyuarat itu tidak sepatutnya diadakan kerana ia tidak sah.

Polis dan anggota Unit Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) dilihat berada di hadapan bangunan tersebut untuk memantau situasi bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku.

Ahli CWC yang memenangi pemilihan tahun lalu berkumpul seawal pukul 12.30 tengah hari untuk hadir pada mesyuarat yang dijadualkan berlangsung pukul 2 petang.

Timbul sedikit kekecohan apabila sekumpulan ahli parti yang ingin menyertai mesyuarat tersebut dan keadaan itu menyebabkan beberapa ahli lain terpaksa campur tangan menuntut supaya mereka bertenang.

Antara yang dilihat hadir pada mesyuarat itu adalah bekas Ketua Pemuda MIC, Datuk T. Mohan dan Pengarah Strategik MIC,  Datuk Seri S. Vell Paari.

Mereka terpaksa diiringi masuk ke bangunan tersebut dengan bantuan polis.

Ketika mesyuarat bermula, Mohan, Vell Paari serta Ketua Puteri MIC, J. Usha Nandhini dan Ketua Pemuda MIC, C. Sivaraajh dibenarkan menyertainya.

Sehingga ini, ratusan ahli MIC masih lagi berhimpun di hadapan bangunan tersebut untuk menunggu hasil keputusan mesyuarat tersebut.

Difahamkan, tarikh baharu bagi pemilihan semula jawatan naib presiden MIC dan CWC akan diputuskan selepas mesyuarat ini.

Pendaftar Pertubuhan (ROS) pada Jumaat lepas mengarahkan MIC mengadakan pemilihan baharu bagi tiga jawatan naib presiden dan CWC serta lapan bahagian iaitu Bayan Baru, Bukit Gelugor, Subang, Bandar Baru Kulim, Taiping, Tambun, Sepang dan Jasin.

Berikutan itu, MIC menangguhkan mesyuarat agung tahunannya yang dijadualkan bulan ini bagi membolehkan pemilihan semula itu diadakan.

MIC , Jalan Rahmat , demonstrasi , Palanivel

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain