Guan Eng Mahu MPPP Saman Pemandunya Jika Parkir Kereta Secara Haram - Semasa | mStar

Guan Eng Mahu MPPP Saman Pemandunya Jika Parkir Kereta Secara Haram

Kereta Lim dilihat dipakir di lorong basikal di hadapan Depoh Hin Bus di Jalan Gurdwara.

BUKIT MERTAJAM: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mahu Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) mengeluarkan saman trafik termasuk yang terdahulu sekiranya pemandu beliau memarkir kenderaan rasmi secara haram.

"Saya telah beritahu pemandu saya jika dia bersalah (parkir kereta secara haram), dia perlu berhadapan akibatnya dan dikenakan denda," katanya pada Konvensyen Tahunan DAP Pulau Pinang di sini, Ahad.

Beliau memberi respons kepada delegasi cawangan Chai Leng Park, Shamsher Singh Thind yang menegur MPPP kerana komited menunda kereta-kereta yang diparkir secara salah tetapi hanya "buat bodoh" apabila ia melibatkan kereta ketua menteri.

Dilaporkan pada Facebook 'MPPP Watch' bahawa kenderaan rasmi Lim, dengan nombor pendaftaran PG1 dikesan diparkir pada laluan basikal di hadapan Depoh Hin Bus di Jalan Gurdwara.

Difahamkan bahawa gambar itu diambil pada Jumaat lalu apbila Lim pergi ke depoh tersebut untuk merasmikan satu majlis.

Lim turut meminta Pengerusi Kerajaan Tempatan, Lalu Lintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow supaya mengarahkan MPPP dan Majlis Perbandaran Seberang Perai untuk mengeluarkan saman kepada exco-exco sekiranya kereta mereka didapati diparkir secara haram.

"Kadang-kadang, pemandu-pemandu mengambil jalan mudah dengan memarkir kenderaan mereka secara garam. Kita akan mintak pihak berkuasa tempatan untuk mengeluarkan saman-saman sekiranya terdapat bukti," katanya.

Lim turut menegur media kerana membesarkan isu keretanya daripada membuat laporan tentang perkara-perkara yang dibangkitkan beliau.

"Kita tidak katakan bahawa laporan tentang parkir kereta saya itu salah tetapi saya harap diberi layanan yang adil untuk berita-berita lain juga," katanya.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain