Kerajaan Pusat Setuju Kongsi Wang Ihsan Dengan Kerajaan Kelantan - Semasa | mStar

Kerajaan Pusat Setuju Kongsi Wang Ihsan Dengan Kerajaan Kelantan

mustapa mohamed

PENGKALAN KUBOR: Kerajaan Persekutuan bersetuju untuk berkongsi separuh daripada hasil minyak dan gas di negeri itu dengan kerajaan Kelantan bermula tahun hadapan.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, persetujuan tersebut telah dibuat selepas Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Mohd Faudzi Che Mamat mengadakan beberapa pertemuan dan mesyuarat dengan kerajaan Pusat.

"Setelah mendapat cadangan daripada Majlis Agama Islam Kelantan (Maik), kerajaan Pusat bersetuju dan telah diadakan perbincangan, bermula tahun depan wang ihsan akan dibahagi 50-50 di antara Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) negeri Kelantan dengan Maik.

"Ini sudah dipersetujui secara prinsip cuma belum ditandatangani lagi, mesyuarat telah diadakan di Kementerian Kewangan dan kita anggap Maik sebagai kerajaan negeri (wakil)," katanya pada sidang media di Pusat Operasi Barisan Nasional (BN) di sini, Ahad.

Mustapa berkata, persetujuan ini menunjukkan kerajaan Pusat yang sebelum ini menyalurkan semua wang ihsannya melalui JPP bersikap terbuka dan bersedia berkerjasama dengan kerajaan negeri dalam menyelesaikan apa jua masalah.

Beliau yang juga Pengerusi BN Kelantan berkata kerajaan negeri dan Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob sepatutnya tahu dan telah dimaklumkan tentang persetujuan pembahagian wang ihsan ini.

"Kita kena ada kematangan dalam menguruskan negara, bukan cara rotan, laung merata-rata seperti Kumpulan R (Royalti) yang masih lagi berkeliaran melaungkan isu ini.

"Saya rasa mustahil menteri besar Kelantan tak tahu tentang perkara ini.

"Sepatutnya mereka naikkan sepanduk berterima kasih kepada kerajaan Pusat...kenapa nak sembunyikan ini daripada rakyat" katanya.

Mengenai pembahagian wang ihsan tersebut, beliau berkata ia akan diuruskan oleh Kementerian Kewangan.

Wang ihsan tersebut digunakan untuk memberi sumbangan kepada khairat kematian, pelajar-pelajar yang masuk ke universiti, pelajar-pelajar yang mengambil peperiksaan dan golongan miskin.

Jelasnya, hasil atau angka yang diterima setiap tahun tidak tetap kerana ia bergantung kepada 'volume' pengeluaran minyak dan gas, namun pembahagiannya tetap kekal dengan nisbah 50-50.

Kelantan , Pengkalan Kubor

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Kelantan 'Anak Emas' Kerajaan Pusat

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati