Laporan Ketua Audit Negara: Tiada Tindakan Terhadap Mana-Mana Ketua Jabatan - Semasa | mStar

Laporan Ketua Audit Negara: Tiada Tindakan Terhadap Mana-Mana Ketua Jabatan

Shahidan Kassim
Datuk Seri Shahidan Kassim
PETALING JAYA: Tiada tindakan telah diambil terhadap mana-mana ketua jabatan berhubung salah urus kewangan yang dibangkitkan dalam laporan Ketua Audit Negara mengenai kelemahan di beberapa kementerian dan agensi.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim berkata siasatan terhadap isu-isu yang dibangkitkan dalam laporan itu tidak mendedahkan sebarang hubungan langsung kepada penyalahgunaan kuasa, kecuaian atau salah laku oleh ketua-ketua jabatan yang terlibat.

"Isu kelemahan adalah di peringkat pelaksanaan, yang melibatkan prosedur yang tidak teratur dalam perolehan, pembayaran dan pengurusan aset," katanya kepada Datuk Wira Johari Baharom (BN - Kubang Pasu), yang membangkitkan isu ini.

Mengenai tindakan tatatertib terhadap penjawat awam yang tidak mencarum, Shahidan berkata antara tahun 2009 dan tahun lepas, tindakan telah diambil terhadap 20,434 kakitangan awam di peringkat Persekutuan dan negeri.

Daripada jumlah ini, 4,742 kakitangan awam telah dipecat.

Dalam perkembangan lain, Shahidan berkata lebih 1,000 kakitangan awam bersara telah diambil semula untuk meneruskan khidmat dalam kerajaan menerusi perjanjian secara kontrak.

Beliau berkata seramai 36 kakitangan kanan kerajaan telah disambung perkhidmatan untuk kembali ke pelbagai kementerian.

"Mereka adalah pegawai-pegawai Gred JUSA C dan ke atas," katanya kepada Dr Rosli Che Mat (PAS - Hulu Langat).

"Pegawai-pegawai kanan yang mempunyai pengalaman dan pengetahuan dalam bidang masing-masing mampu menurunkan pengetahuan mereka kepada pegawai-pegawai junior," kata Shahidan.

Beliau memberi jaminan kepada ahli parlimen di Dewan Rakyat bahawa langkah itu tidak akan menjejaskan peluang kenaikan pangkat pegawai-pegawai lain kerana kontrak pekerjaan pegawai-pegawai berkenaan hanyalah untuk tempoh satu hingga dua tahun.

Shahidan berkata kerajaan juga telah menyambung khidmat 704 pensyarah universiti dan 320 kakitangan awam bersara yang lain.

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain