Cadang Makanan Utama Kaum Sebagai Barang Kawalan - Semasa | mStar

Cadang Makanan Utama Kaum Sebagai Barang Kawalan

RAUB: Kerajaan disaran menyenaraikan barang makanan utama kaum di negara ini sebagai barang kawalan untuk mengelakkan peniaga menaikkan harga barangan itu terutama setiap kali musim perayaan.

Pengerusi Jawatankuasa Koperasi, Usahawan dan Kepenggunaan negeri Datuk Shahiruddin Ab Moin berkata walaupun kerajaan telah menyenaraikan sebahagian barang keperluan sebagai barang kawalan, namun beberapa barang lain juga perlu disenaraikan.

"Contohnya kacang dal, dan terung bulat yang kita dapati harganya naik tanpa sebarang kawalan, jika ia disenaraikan sudah tentu peniaga tidak berani untuk menaikkan harga sesuka hati," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Umno Bahagian Raub di sini semalam.

Shahiruddin yang juga Ketua Umno Bahagian Raub berkata demikian sebagai mengulas rungutan masyarakat India dan pengguna tentang kenaikan harga barang termasuk sayur dan ikan di negeri ini.

Katanya bagi membendung kenaikan harga, pegawai penguatkuasa perlu mengambil tindakan tegas ke atas peniaga yang melakukan kesalahan itu mengikut akta sedia ada dan bukan sekadar memberi amaran. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain