KPN Garis Tiga Fokus Mantapkan PDRM Bagi 2014 - Semasa | mStar

KPN Garis Tiga Fokus Mantapkan PDRM Bagi 2014

Khalid Abu Bakar.
Khalid Abu Bakar.

KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menggariskan tiga fokus utama untuk memacu Polis Diraja Malaysia (PDRM) ke arah sebuah pasukan polis yang bertaraf dunia tahun ini.

Beliau berkata, tiga fokus itu ialah memelihara ketenteraman awam dan kesejahteraan rakyat; mengawal serta mengekang jenayah melalui penyiasatan yang berkesan; dan memantapkan integriti serta pematuhan standard PDRM.

Katanya, tiga fokus berkenaan juga ialah pelan teras lima tahun yang telah dirangka oleh PDRM bagi memantapkan pasukan itu.

"Tiga fokus ini merupakan hala tuju PDRM pada 2014 yang memastikan PDRM akan bersiap siaga dari segenap aspek terutama dalam menghadapi ancaman keselamatan dalam negeri," katanya kepada pemberita dalam wawacara khas di Bukit Aman, di sini.

Beliau berkata sepanjang 2013, PDRM menghadapi pelbagai cabaran dan ancaman dalam mengekalkan keamanan negara termasuk menangani ancaman pencerobohan pengganas Sulu di Sabah serta menangani perhimpunan dan demonstrasi jalanan yang tidak mendapat kebenaran daripada pihak polis.

Pada tahun lepas juga polis menghadapi cabaran mengawal ketenteraman awam apabila berlaku 26 perhimpunan dan demonstrasi jalanan anjuran pihak-pihak yang memainkan pelbagai isu termasuk kenaikkan harga barang, kalimah Allah, isu lesbian, gay, biseksual dan Transeksual (LGBT).

Khalid berkata, polis juga sentiasa memberi keutamaan untuk menurunkan kadar jenayah termasuk jenayah indeks seperti ragut.

"Kita akan meneruskan dengan ops cantas khas kerana ia merupakan pendekatan yang berkesan dalam menurunkan kadar jenayah, namun akan ada penambahbaikan yang akan dilakukan," katanya.

Mengulas mengenai pemantapan integriti dalam kalangan warga PDRM, Khalid berkata, pihaknya merangka Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard yang telah dikemukakan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam untuk tindakan lanjut.

Ditanya mengenai tindakan yang diambil terhadap penganjur perhimpunan yang tidak memenuhi syarat dalam Akta Perhimpunan Aman (APA 2012), beliau berkata kesemua mereka akan disiasat dan dipanggil bagi memberi keterangan tanpa mengira latar belakang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain