Pindaan Akta SPRM Akan Dibentang Pada Sesi Parlimen Akan Datang - Semasa | mStar

Pindaan Akta SPRM Akan Dibentang Pada Sesi Parlimen Akan Datang

KUALA LUMPUR: Penambahbaikan akan dilakukan terhadap Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah 2009 dengan pindaan pada Seksyen 23 dan Seksyen 36 tidak lama lagi, kata Pengerusi Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah (JKMR) Tan Sri Abu Zahar Ujang.

Beliau berkata cadangan pindaan itu dijangka akan dibentangkan pada persidangan Dewan Rakyat akan datang.

"Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri secara dasarnya telah bersetuju dengan cadangan peruntukan ini setelah JKMR menyerahkan laporan tahunannya, Isnin.

"Pindaan ini langkah terbaik bagi menambah baik undang-undang sedia ada serta menjamin kebebasan dan ketelusan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam pelaksanaan fungsi SPRM di samping mewujudkan elemen akauntabiliti suruhanjaya itu," katanya pada sidang media di pejabatnya di Bangunan Parlimen, Selasa.

Turut hadir anggota JKMR lain iaitu anggota Parlimen Kota Baharu Datuk Takiyuddin Hassan dan anggota Parlimen Kepong Tan Seng Giaw.

Pindaan terhadap Seksyen 23 bagi memastikan anggota pentadbiran dan penjawat awam di peringkat nasional dan negeri tidak memanipulasi sebarang kelemahan yang terdapat dalam peruntukan undang-undang terutama melibatkan pemberian tender, kontrak, tanah dan projek kerajaan.

Pindaan Seksyen 36 pula bertujuan membolehkan SPRM terus menyiasat pemilikan dan harta seseorang yang disyaki terlibat dengan rasuah tanpa perlu ada siasatan awal sebagaimana peruntukan undang-undang di Hong Kong.

Abu Zahar yang juga Yang Dipertua Dewan Negara mahu semua anggota Parlimen termasuk pembangkang agar sebulat suara memberi sokongan terhadap laporan JKMR itu.

"Laporan ini merupakan perkara baik bagi merealisasikan hasrat untuk melaksanakan pindaan akta, di sinilah terletaknya kebijaksanaan pembangkang. Jangan hanya membangkang sahaja kerana perkara ini baik tidak kira siapa yang memerintah. JKMR mahu buktikan bahawa kita badan bebas yang telus," katanya.

Sementara itu, Takiyuddin berkata keputusan yang dicapai dalam laporan itu merupakan keputusan kolektif daripada tujuh anggota JKMR yang dilantik Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, Oktober lepas.

Takiyuddin berkata beliau menyokong laporan JKMR itu tanpa adanya perasaan pilih kasih serta berharap pandangannya diterima anggota Parlimen lain daripada pembangkang.

"Kalau pandangan saya tidak diterima oleh rakan-rakan lain dalam parti, maka saya kena letak jawatan. Kita lakukan perkara ini untuk jadikan SPRM lebih telus," katanya.

Laporan Tahunan JKMR menggesa kerajaan memberi sepenuh dukungan dan mempersiapkan segala keperluan kepada SPRM untuk menghadapi serangan persepsi yang tidak adil kepada mereka.

JKMR dianggotai empat yang lain Timbalan Yang Dipertua Dewan Negara Senator Datuk Doris Sophia Brodi, anggota Parlimen Kuala Selangor Datuk Irmohizam Ibrahim, anggota Parlimen Indera Mahkota Datuk Fauzi Abd Rahman dan anggota Dewan Negara Senator Mohamad Ezam Mohd Nor.

Kesemua anggota jawatankuasa itu dilantik mengikut Seksyen 14(2) Akta SPRM bagi tempoh 25 Mei 2013 hingga 24 Mei 2016. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL