Dakwaan Mengintip Tidak Jejas Hubungan AS-Malaysia - Jabatan Negara AS - Semasa | mStar

Dakwaan Mengintip Tidak Jejas Hubungan AS-Malaysia - Jabatan Negara AS

KUALA LUMPUR: Dakwaan berkaitan kegiatan pengintipan oleh Amerika Syarikat (AS) tidak akan menjejaskan hubungan Washington-Kuala Lumpur, kata Jane Chongchit Houston, Penyelaras Negara bagi Maritim Asia Tenggara, Pejabat Diplomasi Awam, Jabatan Negara AS.

Beliau berkata AS terbuka kepada sebarang dialog sekiranya terdapat sebarang pertikaian dan hubungan kukuh antara rakyat Malaysia dan Amerika akan dapat membantu menangani sebarang isu melibatkan kedua-dua negara.

"Lebih mudah menyelesaikan masalah sekiranya terdapat interaksi dan sentuhan sesama insan antara kedua-dua negara. "Hubungan rakyat dengan rakyat antara Malaysia dan AS amat kukuh, dengan setiap tahun lebih 100 orang terlibat dalam program-program pertukaran di pelbagai peringkat, termasuk pelajar dan profesional," katanya kepada Bernama pada majlis makan malam Alumni Program Pertukaran Malaysia-Amerika anjuran Kedutaan AS di Kuala Lumpur, di sini malam Khamis.

Houston, yang bertugas di Washington DC, dalam rangka lawatan dua hari ke sini selepas melawat Manila, Jakarta dan Singapura. Beliau melawat Universiti Tun Abdul Razak (Unitar) untuk membincangkan peluang bagi pelajar menjalani latihan di AS dan Muzium Kesenian Islam. Houston berkata sejak AS dan Malaysia menjalin hubungan diplomatik pada 1957, lebih 6,000 rakyat Malaysia telah dihantar ke AS untuk mengikuti pelbagai program pertukaran termasuk program International Visitor Leadership Programme, latihan praktikal dan pertukaran pelajar.

"Program pertukaran ini menjadikan anggota alumni lebih faham mengenai AS dan akan membawa impak positif dalam hubungan dua hala apabila mereka menjadi pemimpin di masa depan. Anggota alumni merupakan asas dalam pengukuhan hubungan US-Malaysia di masa depan," katanya.

Isu kegiatan pengintipan oleh AS timbul selepas akhbar melaporkan pemberi maklumat perisikan Edward Joseph Snowden mendedahkan AS memasang 90 alat pengawasan elektronik di seluruh dunia, termasuk di Kedutaan AS di sini.

Menurut laporan sebelum ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Malaysia pada prinsipnya menentang sebarang kegiatan pengintipan terhadap mana-mana kerajaan kerana ia melibatkan soal kedaulatan negara.

Malaysia juga telah menghantar nota bantahan kepada pejabat Kedutaan AS dan Suruhanjaya Tinggi Australia di sini berhubung dakwaan pengintipan dilakukan di negara ini. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kanak-Kanak Maut Terjatuh Daripada Van

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?