Terma Rundingan Industri Air Selangor Diketahui Umum Selepas Pertemuan Dengan Menteri - Semasa | mStar

Terma Rundingan Industri Air Selangor Diketahui Umum Selepas Pertemuan Dengan Menteri

SHAH ALAM: Terma-terma rundingan mengenai penyusunan semula industri air di Selangor akan diketahui umum selepas perjumpaan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dengan pemilik-pemilik syarikat konsesi air minggu depan.

Menyatakan demikian, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata: "Pihak pusat dan negeri telah meminta perkara-perkara ini tidak dihebahkan kepada umum sehingga Menteri (Ongkili) berjumpa dengan pemegang-pemegang konsesi".

Ini dilihat penting memandangkan pemilik-pemilik saham syarikat konsesi ini merupakan syarikat-syarikat yang tersenarai di dalam Bursa Malaysia.

Ongkili akan memberi taklimat tentang proses dan tatacara penyusunan semula industri air.

Khalid ditanya mengenai perkara itu dalam sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri di sini, Rabu.

Di antara isu-isu sensitif tetapi penting dalam rundingan itu ialah berhubung soal penilaian (aset syarikat-syarikat konsesi).

Kedua-dua pihak mempunyai perspektif yang berbeza tetapi tidaklah sehingga menggugat rundingan dan pengambilalihan aset dan syarikat konsesi oleh syarikat kerajaan negeri, katanya.

Terdapat empat syarikat konsesi air di Selangor - Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (SPLASH) yang merupakan anak syarikat Kumpulan Gamuda, dua anak syarikat Puncak Niaga Holdings Bhd, iaitu Puncak Niaga (M) Sdn Bhd dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) dan Korsortium Abass Sdn Bhd.

Mengenai projek rawatan air Langat 2 dalam rundingan antara kedua pihak, Khalid berkata rundingan penyusunan semula itu dijangka selesai menjelang 31 Disember depan.

Mengenai isu flat Taman Permata di Dengkil yang didapati tidak selamat untuk didiami, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri telah mengarahkan Permodalan Negeri Selangor Bhd untuk mengeluarkan tender bagi membaiki flat berkenaan minggu hadapan sementara menanti pembinaan flat baru oleh Kerajaan Pusat.

Beliau berkata, kerajaan negeri telah menyediakan tapak untuk pembinaan flat baru itu, seluas lebih 12 hektar, kira-kira lima kilometer dari flat sekarang. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain