Nallakaruppan Dibenar Merayu Dalam Kes Saman Fitnah Anwar - Semasa | mStar

Nallakaruppan Dibenar Merayu Dalam Kes Saman Fitnah Anwar

PUTRAJAYA: Senator S.Nallakaruppan dibenar merayu di Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang mendapati beliau bersalah melakukan fitnah selepas menolak pembelaannya dalam kes saman fitnah RM60 juta Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Panel lima hakim diketuai Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif memberi kebenaran itu kepada Nallakaruppan.

Anggota lain panel ialah Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin, Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Richard Malanjum, dan hakim-hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Ahmad Maarop dan Datin Paduka Zaleha Zahari.

Hakim Raus membenarkan permohonan Nallakaruppan atas dua persoalan undang-undang yang akan ditentukan oleh Mahkamah Persekutuan.

Persoalan itu berkait dengan sama ada penyediaan keterangan lebih lengkap dan lebih baik yang tidak memadai boleh dijadikan alasan untuk membatalkan pembelaan.

Anwar memfail saman itu pada 25 Ogos, 2008 berhubung perkataan-perkataan yang dikatakan fitnah oleh Nallakaruppan dalam artikel, "Anwar terima RM60 juta" yang diterbitkan oleh akhbar Mingguan Malaysia dan Sinar Harian pada Ogos 2008.

Pada 19 Jun, 2012, Mahkamah Tinggi mendapati Nallakaruppan, presiden Parti Kebangsaan India Malaysia (MUIP), bersalah membuat kenyataan fitnah terhadap pemimpin pembangkang itu.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Su Geok Yiam membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan Anwar membatalkan pembelaan Nallakaruppan.

Anwar mendakwa Nallakaruppan gagal mengemukakan keterangan yang lebih lengkap dan lebih baik mengenai dakwaannya terhadap Anwar, sebagaimana diarahkan menerusi satu perintah mahkamah pada 28 Ogos, 2009.

Nallakaruppan diwakili oleh peguam Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah dan Anwar oleh peguam R.Sivarasa. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.