AirAsia Usul Tubuhkan Badan Bebas Siasat Kelewatan KLIA2 - Semasa | mStar

AirAsia Usul Tubuhkan Badan Bebas Siasat Kelewatan KLIA2

Aireen Omar.
Aireen Omar.

KUALA LUMPUR: AirAsia Bhd telah meminta kerajaan menubuhkan badan bebas untuk menyiasat kelewatan pembinaan lapangan terbang kos rendah baru, KLIA2.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Aireen Omar, berkata badan bebas itu patut menilai tiga isu utama mengenai projek itu - perkembangan terkini projek itu, bila ia akan disiapkan dan jumlah kosnya.

"Melainkan sebab sebenar kelewatan itu diumumkan, AirAsia merasakan akan ada lebih banyak tuduhan (terhadap AirAsia atau kontraktor) yang tidak akan membantu penyiapan projek ini," katanya dalam satu kenyataan di sini Khamis.

Aireen juga menafikan dakwaan beberapa pihak bahawa penundaan itu disebabkan kelewatan AirAsia membuat keputusan tentang sistem pengendalian bagasi (BHS) dan jambatan aero.

"BHS dan jambatan aero hanyalah komponen kecil yang tidak sepatutnya menjadi faktor utama kelewatan itu," katanya.

Pada Jun 2011, Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) telah mendakwa AirAsia, syarikat penerbangan utama yang akan menggunakan KLIA2, sebagai penyebab kepada kelewatan pembinaan berikutan permintaannya untuk meningkatkan kapasiti penumpang kepada 45 juta penumpang setahun daripada 30 juta yang dirancang sebelum ini.

Pengendali lapangan terbang itu juga berkata syarikat penerbangan kos rendah itu menolak untuk menggunakan jambatan aero, menyebut kos operasi yang tinggi dan kemudian memutuskan pada saat akhir untuk bertukar daripada BHS separa automatik kepada BHS automatik sepenuhnya.

Pelarasan tersebut telah menganjakkan tarikh penyiapan terminal baru itu kepada April 2013.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Januari lalu mengumumkan klia2 akan dilancarkan pada 28 Jun, sama dengan tarikh pelancaran Lapangan Terbang Kuala Lumpur (KLIA) pada 1998.

Bulan lepas, MAHB mengumumkan penundaan kelima lapangan terbang itu, tanpa memberikan tarikh baru. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain