suria

Anatomi Penipuan Pekerjaan

MENYEMAK e-mel masuk, jurutera sivil Faizan Iqbal menyedari terdapat satu tawaran pekerjaan di Malaysia.

Email memberitahu bahawa dia telah berjaya dan ditawarkan sebagai pengurus projek di "Malaysia LNG Sdn Bhd" di Sarawak.

"Mereka mungkin mendapat alamat saya dan maklumat dari portal pekerjaan. Saya tidak mempunyai sebarang sumber daripada syarikat mereka, "kata Faizan, sambil menambah bahawa alamat laman web juga telah dimasukkan dalam mel.

Surat tawaran menyatakan bahawa dia akan diberi kontrak selama tiga tahun dan dibayar gaji bulanan sebanyak AS $ 12.200 (RM37, 155).

Ia juga berkata beliau perlu mengemukakan sijil pekerjaan pendaftaran dan kad pendaftaran dari Kementerian Luar sebelum dia menerima jawatan itu.

Untuk itu juga, beliau telah diminta untuk membayar yuran kepada syarikat, yang akan menggunakan wang tersebut untuk mendapatkan dokumen-dokumen yang diperlukan untuknya.

Bermibat tetapi berhati-hati untuk memastikan sama ada tawaran tersebut tulen, Faizan, yang berpejabat di Dubai pada masa itu, meminta rakan-rakannya di Malaysia untuk melakukan beberapa pemeriksaan untuknya.

Beliau telah mengesyaki, ia adalah satu penipuan. Syarikat palsu telah menggunakan laman web anak syarikat Petronas untuk membuat laman web palsu mereka kelihatan seperti yang sebenar.

Kes Faizan bukan sesuatu yang baru. Penipu syarikat-syarikat Malaysia kini dalam senarai panas yang cuba untuk menawarkan pekerjaan dengan gaji lumayan dan faedah lain.

Ini adalah sama seperti dilaporkan baru-baru ini, "Dutamas Hospital" dan "Pusat Perubatan Hartamas" penipuan yang menggunakan nama hospital sebenar - Hospital Columbia Asia Setapak dan Damai Service Hospital (HQ) - sebagai bidang mereka.

Petronas mencatatkan notis di laman webnya memberi amaran kepada orang ramai mengenai penipuan sedemikian. Kementerian Luar juga telah meletakkan amaran yang sama di laman webnya.

Selalunya, laman web palsu meletakkan nombor telefon bimbit yang tidak wujud dan alamat surat-menyurat sama ada nyata atau direka.

Variasi penipuan

Moderator fraudwatchers.org, Lysander London, memerhati bahawa penipuan ini berasal dari Nigeria pada 1980-an dan merebak ke banyak negara di Afrika Barat. "Penipuan pekerjaan palsu adalah salah satu daripada banyak variasi," kata London.

London percaya bahawa salah satu sebab mengapa Malaysia terkena dengan penipuan ini adalah kerana ramai warga yang berasal dari Afrika Barat tinggal di sini.

Kebanyakan mereka adalah pelajar di bawah umur 25 tahun.

"Mereka menjalankan penipuan mereka (di Malaysia), sama seperti yang dilakukan di Afrika," katanya.

"Penipu yang sangat teratur dan kerana jangkauan global Internet, penipuan yang sama boleh diteruskan oleh penipu di negara-negara yang berbeza."

London berkata penipuan pekerjaan palsu menyasarkan penduduk di negara-negara lain, terutamanya India, yang mempunyai ramai pekerja yang berpotensi dan berpendidikan.

"Mereka (pencari kerja) cenderung untuk tertipu kepada Internet. Mereka juga amat terdesak untuk mendapatkan pekerjaan, "tambah beliau.

Organisasi penipuan menggunakan beberapa kaedah, termasuk memantau kedutaan atau laman web aduan dan amaran pos apabila ia mengesan penipuan.

Satu salinan kerja sebenar penipuan e-mel, nama syarikat palsu dan alamat dan pautan kepada artikel yang menerangkan penipuan juga termasuk.

"Kami kemudian cuba untuk 'membunuh' mana-mana laman web penipuan dalam www.aa419.org daripada penghantar laporan penyalahgunaan kepada pendaftar dan / atau syarikat hosting domain / laman web," London berkata.

London menambah bahawa ia adalah amat sukar untuk mengenal pasti, menangkap dan mendakwa mereka di sebalik penipuan.

"Jelas sekali, penipu tidak pernah menggunakan nama sebenar mereka dan mangsa tidak pernah bertemu penipu," katanya.

Beliau berkata, masalah yang paling besar adalah kekurangan bidang kuasa undang-undang.

"Oleh itu, walaupun mereka yang dikenal pasti mereka tidak berada di bawah bidang kuasa undang-undang negara mangsa tinggal di," kata beliau. "Oleh itu, penguatkuasaan undang-undang secara amnya tidak berkesan."

London percaya pendidikan tentang perkara ini adalah kaedah terbaik untuk menghentikan penipuan.

Walau bagaimanapun, walaupun sedar tanda-tanda jelas satu penipuan, ramai individu masih terjebak.

"Sesetengah, walaupun berhadapan dengan bukti-bukti yang jelas penipuan, seperti amaran diberikan, enggan untuk mempercayai ia adalah satu penipuan," kata London.

Apa yang sedang dilakukan

Dalam tahun-tahun lalu, kes-kes telah dikesan di Malaysia yang disasarkan hotel, hospital dan industri minyak dan gas.

Ketua Pegawai Eksekutif CyberSecurity Malaysia Zahri Yunos mengesahkan bahawa teknik penipuan yang sama telah digunakan di sini.

Beliau berkata, mengeluarkan satu nasihat pada April tahun lepas yang memberi amaran kepada orang ramai mengenai penawaran kerja palsu dalam industri minyak dan gas.

"Seperti yang anda boleh lihat, penjenayah telah berpindah daripada industri minyak dan gas untuk industri penjagaan kesihatan tetapi menggunakan helah yang sama."

Zahri berkata Cybersecurity Malaysia terus mewujudkan kesedaran awam dan menyediakan saluran kepada orang awam dan organisasi untuk melaporkan penipuan sedemikian.

Isyarat penipuan itu juga dipaparkan di laman web CyberSecurity Malaysia.

CyberSecurity Malaysia juga mempunyai program outreach, www.cybersafe.my, untuk mendidik orang ramai mengenai penipuan sedemikian dan mewujudkan kesedaran keselamatan. Pengerusi Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Datuk Mohamed Sharil Tarmizi, menasihati orang ramai untuk sentiasa mengesahkan sebarang mesej e-mel atau teks yang diterima.

"Pada dasarnya, ia adalah penipuan dan kecurian," katanya. Tindakan yang boleh diambil di bawah Kanun Keseksaan.

Beliau menambah bahawa SKMM juga cuba untuk mendidik orang ramai dan membuat mereka lebih sedar penipuan dalam talian.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain