Telefon Mudah Alih Dan Komputer Senarai Aduan Tertinggi Kepada NCCC - Semasa | mStar

Telefon Mudah Alih Dan Komputer Senarai Aduan Tertinggi Kepada NCCC

KUALA LUMPUR: Aduan mengenai barangan teknologi maklumat (IT), elektrik dan elektronik merupakan senarai kes paling tinggi yang dilaporkan oleh pengguna kepada Pusat Khidmat Aduan Pengguna (NCCC) pada tahun lepas.

Menerusi Laporan Tahunan Aduan Pengguna 2011, NCCC berkata, lebih 52 peratus daripada 9,349 aduan diterima mengenai produk pengguna di mana ia berkaitan dengan tiga produk berkenaan.

“Telefon mudah alih dan kompuyer merupakan senarai aduan produk yang paling tinggi diterima. Jenis aduan yang paling relevan adalah berkaitan dengan prestasi dan kualiti produk, diikuti dengan kualiti perkhidmatan,” kata pusat itu.

“Daripada 9,349 aduan yang diterima, 4.7 peratus kes diajukan kepada Tribunal Tuntutan Pengguna,” kata laporan itu.

Laporan tersebut turut menyatakan bahawa aduan mengenai perabot juga mencatatkan rekod tertinggi dengan 1,852 kes.

“Pertikaian utama adalah berkaitan dengan kualiti produk yang dibeli seperti sofa kulit yang mengelupas, kerusi dan meja rosak di mana ia melibatkan isu keselamatan,” tambah laporan itu lagi.

NCCC mengesyorkan supaya satu Akta berkaitan dengan jaminan yang jelas di mana perjanjian dengan semua barangan yang dijual perlu digubal bagi memperbaiki kualiti produk dan perkhidmatan.

Ia juga mencatatkan peningakatan bilangan aduan yang diterima oleh pusat itu pada tahun lepas dengan jumlah kerugian melebihi RM33 juta.

Terdapat sejumlah 40,637 aduan, meningkat 18 peratus berbanding tahun 2010.

Selain barangan elektrik, elektronik dan IT, beberapa kes turut direkodkan berkaitan dengan perkhidmatan kesihatan dan bekalan tenaga dan elektrik.

Pengerusi NCCC, Datuk Marimuthu Nadason memberitahu pada sidang media semasa majlis pelancaran laporan itu pada Khamis bahawa bilangan aduan yang paling tinggi dari segi kerugian adalah sektor automotif iaitu sejumlah RM13,967 juta.

Menurut laporan itu, NCCC menerima 5,292 aduan terhadap sektor itu.

Sejumlah 8,181 aduan turut dilaporkan berhubung penyedia perkhidmatan telekomunikasi, yang kebanyakannya melibatkan tawaran mengenai pelan dan caj tersembunyi.

Marimuthu menggesa para pengguna supaya lebih agresif terhadap aduan bagi memberi tekanan kepada syarikat untuk memperbaiki produk dan perkhidmatan mereka.

Artikel Sebelum

Tabung Haji Wujud Hospital Sementara Di Madinah

Artikel Berikut

Tindakan Protes Berjalan Lancar - Hishammuddin

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain