Pahang Sambut Baik Penubuhan Jawatankuasa Kaji Royalti Minyak - Semasa | mStar

Pahang Sambut Baik Penubuhan Jawatankuasa Kaji Royalti Minyak

BENTONG: Kerajaan negeri Pahang menyambut baik penubuhan Jawatanakuasa khas bagi mengkaji bayaran hasil petroleum bagi negeri-negeri di Pantai Timur.

Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob berkata penubuhan jawatankuasa tersebut sekaligus boleh menyelesaikan segala masalah dan kontroversi yang selalu ditimbulkan kerajaan Kelantan.

"Kita perlu beri peluang dan masa bagi jawatanakuasa tersebut membuat kajian agar hasrat murni kerajaan pusat itu diterima dengan baik.

"Saya akan menghadap Sultan Pahang dalam tempoh terdekat bagi melantik wakil daripada kerajaan negeri untuk menganggotai jawatankuasa tersebut," katanya kepada pemberita di sini semalam ketika diminta mengulas mengenai penubuhan jawatankuasa itu yang diumumkan Perdana Menteri kelmarin.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata jawatankuasa khas itu akan dipengerusikan bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad turut dianggotai pakar undang-undang dalam dan luar negara dan wakil daripada tiga kerajaan negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang.

Jawatankuasa tersebut akan membuat kajian menyeluruh dalam tempoh enam bulan mengambil kira semua aspek tuntutan dan membuat syor kepada kerajaan pusat. Terdahulu Adnan merasmikan upacara pecah tanah Projek Pembangunan Baru Yayasan Maahad Tahfiz Quran Adnan Yaakob berharga RM2.9 juta dekat sini.

Katanya maahad itu yang ditubuhkan 10 tahun lalu mempunyai 32 pelajar yang kini menghuni di bangunan sementara.

Adnan yang juga penaung yayasan itu berkata bangunan baru setinggi empat tingkat itu apabila siap kelak, berupaya menempatkan 160 pelajar yang bukan sahaja mahir dalam bidang keagamaan malah bidang akademik. Ia akan dilengkapi dengan kemudahan seperti dewan, pejabat, blok asrama dan kelas tahfiz. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis