PPIM Buat Laporan Polis Berhubung Penipuan Syarikat Pelaburan Emas - Semasa | mStar

PPIM Buat Laporan Polis Berhubung Penipuan Syarikat Pelaburan Emas

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) membuat laporan polis berhubung syarikat pelaburan emas yang didakwa syarikat itu terus mendakwa bahawa pelaburannya berlandaskan syariah walaupun ia ditolak oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

Laporan itu dibuat oleh Pegawai Eksekutif PPIM, Mohd Mustaffa Hamzah di Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang di sini pada Rabu kira-kira pukul 12.30 tengah hari.

“Kami membuat laporan ini supaya polis dapat menyiasat tentang bagaimana syarikat itu masih membuat kenyataan di laman webnya yang ia berlandaskan syariah, dan diharapkan membuatkan mereka menggugurkannya berhubung dakwaan yang dibuat,” kata Mohd Mustaffa kepada pemberita.

Majlis Fatwa Kebangsaan pada 11 Julai lalu mengisytiharkan bahawa Genneva Malaysia Sdn Bhd tidak mematuhi kehendak syariah dan undang-undang negara berhubung transaksi pelaburan emas syarikat itu.

“Syarikat-syarikat tidak boleh sewenang-wenangnya mendakwa mereka mematuhi keperluan syariah di mana mereka tidak mematuhi syarat-syarat itu, kerana ini akan menimbulkan kekeliruan sekiranya masyarakat tidak menyedarinya,” kata Mohd Mustaffa.

Beliau menambah, PPIM menerima lebih 30 aduan daripada orang awam mengenai keadaan yang bercanggah itu.

Mohd Mustaffa mendakwa bahawa satu siasatan dilakukan oleh persatuan telah membongkar bahawa Genneva beroperasi tanpa lesen untuk mengambil deposit.

“Kami bimbang masyarakat akan terus melabur di Genneva, mereka akan kehilangan wang dan syarikat itu perlu dibuktikan sebagai menipu,” katanya.

Menurut laman web Bank Negara Malaysia (BNM), ia pada tahun 2009 telah memulakan penyiasatan terhadap Genneva Sdn Bhd kerana dicurigai mengendalikan operasi mengambil deposit kerana melanggar Seksyen 25(1) Akta Institut Perbankan dan Kewangan 1989 (Bafia) dan Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (Amlatfa).

Artikel Berkaitan

Artikel Lain