KBS Nafi Bayar Belia Untuk Hadir Himpunan Jutaan Belia - Semasa | mStar

KBS Nafi Bayar Belia Untuk Hadir Himpunan Jutaan Belia

KUALA LUMPUR: Kementerian Belia dan Sukan (KBS) pada Isnin menafikan membayar golongan belia untuk hadir ke Himpunan Jutaan Belia di Putrajaya bulan lepas.

Menteri berkenaan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, elaun hanya diberikan kepada sukarelawan yang bertugas pada perhimpunan itu, yang berbentuk kupon makanan bernilai RM15.

"Peruntukan hanya diberikan kepada sukarelawan dalam kalangan belia sebagai ganjaran, itupun berbentuk kupon makanan bernilai RM15 yang boleh ditukarkan kepada makanan di gerai-gerai jualan pada perhimpunan itu...itu sahaja yang kami berikan.

"Seramai 20,000 sukarelawan terlibat bagi membantu kerja-kerja membersih dan sebagainya.. kami tidak mahu jadi seperti perhimpunan Bersih, mereka berhimpun tetapi tidak menjaga kebersihan dan mengotorkan kawasan," katanya kepada pemberita di Lobi Parlimen di sini.

Beliau berkata, dakwaan pengunjung di beberapa negeri bahawa mereka dibayar sejumlah elaun oleh kementerian itu untuk hadir ke perhimpunan berkenaan adalah tidak berasas dan tidak benar.

"Duit yang diperoleh mereka bukan datang dari kementerian, ia mungkin dari badan bukan kerajaan (NGO) atau persatuan yang menaja dan membawa mereka datang ke sana kerana kami hanya memberi elaun kepada sukarelawan bertugas sahaja," katanya.

Beliau berkata, para sukarelawan terdiri daripada pasukan pengakap, i-Volunteers dan Rakan Muda yang mana peruntukan dikeluarkan bertujuan untuk pembangunan dan pendidikan belia.

Katanya, pada peringkat awal, peruntukan yang disediakan untuk membantu menggerakkan kumpulan sukarelawan itu dianggarkan sebanyak RM4 juta, namun perkiraan akhir akan diketahui dalam tempoh sebulan.

"Peruntukan yang digunakan pada perhimpunan ini adalah kurang dari apa yang kami jangkakan, malah kami turut menerima sumbangan dari pihak swasta berjumlah hampir RM28 juta untuk menjayakan perhimpunan itu," katanya.

Dalam pada itu, mengenai persembahan kumpulan K-Pop yang menjadi kontroversi pada perhimpunan itu, beliau berkata, pihaknya akan mendapatkan pandangan orang ramai pada masa akan datang sebelum menganjurkan sebarang acara.

"Kami juga akan lebih berhati-hati dan memantau pakaian artis yang terlibat terutama dari luar negara," katanya. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain