24,000 Ahli KWSP Guna Wang Caruman Untuk Daftar Haji Setakat Ini - Semasa | mStar

24,000 Ahli KWSP Guna Wang Caruman Untuk Daftar Haji Setakat Ini

KUALA LUMPUR: Sejak dilancarkan 3 Jan lepas, seramai 24,000 pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menggunakan caruman mereka untuk mendaftar mengerjakan haji.

Pengurus Besar Perhubungan Awam KWSP Nik Affendi Jaafar berkata kemudahan itu bertujuan memberi peluang kepada ahli KWSP yang berpendapatan rendah menunaikan rukun Islam yang kelima.

"Ahli yang layak menggunakan kemudahan ini adalah mereka yang warganegara Malaysia atau pemastautin yang tetap beragama Islam selain belum mencapai had umur 55 tahun dan mempunyai akaun simpanan di Tabung Haji.

"Ahli yang berminat juga perlu memastikan mereka mempunyai sekurang-kurangnya RM1,300 di dalam akaun 1 KWSP," katanya dalam kenyataan, Isnin.

Nik Affendi berkata ahli KWSP yang ingin membuat pendaftaran haji dengan Tabung Haji hanya perlu mengemukakan MyKad dan penyata KWSP sebagai bukti.

"Pendaftaran itu boleh dibuat di semua kaunter Tabung Haji, Cawangan Bank Rakyat dan Bank Islam seluruh negara namum ia tidak mempercepatkan giliran mengerjakan haji yang telah ditetapkan oleh Tabung Haji.

"Selain itu, ahli KWSP yang telah mendaftar haji sebelum ini boleh menukarnya kepada kemudahan Pendaftaran Haji ahli KWSP tanpa melibatkan penukaran tarikh giliran haji yang telah diberikan sebelum ini," katanya.

Untuk maklumat lanjut, ahli boleh melayari laman web www.kwsp.gov.my atau www.tabunghaji.gov.my selain menghubungi Pusat Panggilan KWSP di talian 03-8922 6000 atau Tabung Haji 03-6207 1919. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain