ICT Penting Untuk Capai Matlamat Negara Berpendapatan Tinggi - Rais Yatim - Semasa | mStar

ICT Penting Untuk Capai Matlamat Negara Berpendapatan Tinggi - Rais Yatim

MELAKA: Peranan utama teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) adalah penting bagi Malaysia untuk melonjak menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata ICT menyokong pelan transformasi nasional dengan membangun daripada infrastruktur aras dasar sebagai asas kepada aras tertinggi akulturasi dan penerimaan rakyat sebagai tenaga berasaskan pengetahuan.

"ICT perlu disebar sebagai impak kepada semua 12 matlamat Bidang Utama Ekonomi Nasional atau NKEA. Dan 85 peratus Program Tranformasi Kerajaan (GTP)dan Program Transformasi Ekonomi (ETP) berkisar daripada bidang kesalinghubungan, sokongan, aplikasi, penggunaan, ekonomi dan sebagainya, setiap satu mempunyai elemen ICT.

"Oleh itu, ICT terbukti merupakan pembeza utama dalam pelan transformasi kita," katanay dalam ucaptama pelacaran Persidangan Antarabangsa kali ke-11 mengenai 'Sistem Risikan Hibrid" (HIS) Persidangan Antarabangsa ke-7 mengenai Jaminan dan Keselamatan Maklumat (IAS 2011) di Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM), di sini, Selasa.

Teks ucapannya dibacakan Timbalannya Datuk Joseph Salang.

Persidangan empat hari bermula semalam itu dianjurkan oleh Fakulti Maklumat dan Teknologi dan Komunikasi, UTeM dan 'Machine Intelligence Research Labs (MIR Labs) yang disertai penyelidik dan pengamal dalam sektor pendidikan dan industri dari seluruh dunia.

Rais berkata pada masa ini Malaysia mengikuti laluan GTP dan ETP melalui Rancangan Malaysia Kesepuluh dan Kesebelas.

"Dalam tempoh 10 tahun Rancangan Malaysia itu yang bermula 2011 hingga 2020 jelas menunjukkan peranan penting ICT," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain