Saya Tidak Sangka Kit Siang Akan Persenda SAPP Di Depan Orang Ramai - Teck Lee - Semasa | mStar

Saya Tidak Sangka Kit Siang Akan Persenda SAPP Di Depan Orang Ramai - Teck Lee

KOTA KINABALU: Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee berkata beliau amat terkejut dengan serangan penasihat DAP Lim Kit Siang terhadap SAPP, apabila dia memberi kata dua kepada SAPP supaya menyertai Pakatan Rakyat (PR) dengan alasan "hanya PR boleh menewaskan Barisan Nasional (BN).

"Sebenarnya Ketua DAP Sabah Jimmy Wong Sze Phin menjemput saya ke pesta menuai DAP (semalam). Sebagai balasan saya jemput Jimmy Wong sebagai tetamu ke rumah saya dan kami berbincang dengan baik soal politik.

"Kami bersetuju mengenai pentingnya dibina persefahaman bersama antara SAPP dan DAP," menurutnya dalam satu kenyataan di sini Sabtu.

Bekas Ketua Menteri itu berkata sebagai tetamu di majlis DAP, beliau tidak menyangka akan diberikan kata dua seperti yang diutarakan Kit Siang degan cara yang kasar, yang meletakkan dia dan rakan-rakan seperjuangannya yang lain dalam keadaan yang memalukan, dan parti dipersendakan di hadapan orang ramai.

"Lim benar-benar mengejutkan kami, dengan nada suara yang kasar, cara yang keras, memanggil kami dan mempersendakan SAPP," katanya.

Yong berkata pada pandangannya selepas pilihan raya Sarawak, Lim Kit Siang menjadi teramat yakin untuk mengambil alih Putrajaya dan kerajaan Negeri Sabah pada pilihan raya akan datang.

Menurutnya dia tertanya-tanya, adakah ini kerana Lim kini merasakan yang DAP tidak memerlukan pihak lain lagi, dan jika parti itu boleh menewaskan BN, mengapa ia minta SAPP sertai Pakatan.

Bagaimanapun Yong berkata beliau masih berharap hubungan SAPP dengan PKR, DAP dan PAS boleh diperbaiki sebelum pilihan raya.

"Saya hanya berharap keyakinan yang terlampau tinggi oleh kalangan pemimpin-pemimpin DAP akan semakin reda pada bulan-bulan akan datang, dan mereka akan sedar bahawa janji mereka untuk bawa perubahan di Sarawak sudah gagal sama sekali," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Rakyat Indonesia Dijumpai Mati Dibunuh

Artikel Berikut

SENARAI CALON PEMILIHAN PAS 2011

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Coklat tumpah, panggil bomba!

Pilu tiga ibu rayu anak pulang