SPR Sedia Hadapi Kemungkinan Banjir Semasa Pilihan Raya Sarawak - Semasa | mStar

SPR Sedia Hadapi Kemungkinan Banjir Semasa Pilihan Raya Sarawak

SIBU: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bersedia menghadapi kemungkinan banjir pada pilihan raya negeri Sarawak ke-10, kata Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.

Beliau berkata SPR akan menggunakan pengalaman mengendalikan pilihan raya dalam keadaan banjir seperti yang ditempuhinya semasa pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Tenang di Johor, bulan lepas.

"Sudah pasti sebelum kami menetapkan tarikh pilihan raya, kami akan berhubung dengan Jabatan Meteorologi bagi mendapatkan laporan ramalan cuaca, kemungkinan berlakunya banjir dan sebagainya," katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan sesi taklimat kepada 24 Pegawai Pengurus Pilihan Raya dan 51 Penolong Pegawai Pengurus bagi kawasan Kalaka dan Balleh di sini.

Abdul Aziz berkata SPR, yang meluluskan peruntukan sejumlah RM45 juta bagi mengadakan pilihan raya negeri Sarawak kali ini, telah bersiap sedia dengan segala keperluan logistik bagi mengendalikan pilihan raya negeri.

"Kami akan menggunakan 24 helikopter, 4,124 kenderaan pacuan empat roda, 919 perahu panjang dan 63 bot laju berikutan negeri ini yang luas, kawasan petempatan yang berselerak dan rupa bumi tidak sekata," katanya.

Beberapa kawasan pula begitu luas dengan ada kawasan menyamai keluasan Pahang. "Ini merupakan cabaran-cabaran yang ada. Tetapi jika kita telah melakukan persiapan terbaik dan terperinci, kita boleh mengatasi masalah berkenaan," katanya semasa berucap.

Abdul Aziz menasihatkan para pegawai dan petugas pilihan raya tidak berasa goyah dengan tugasan dan keadaan yang dihadapi kerana mereka diberi kuasa untuk mengawal keadaan sepenuhnya.

"Jika anda berasa perlu melakukan apa jua keputusan dengan segera, anda lakukannyalah mengikut prosedur suruhanjaya dan undang-undang," katanya.

Selepas sesi taklimat di sini, sesi seumpamanya akan dilakukan di Miri bagi 15 Pegawai Pengurus dan 39 Penolong Pegawai Pengurus Pilihan Raya. -BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain